Specijali

Ususret WWDC-u: Što sve Apple sprema za ponedjeljak

Kao što su najavili 14. travnja, Apple počevši s ponedjeljkom pa sve do 12. lipnja održava svoju najveći event, WWDC (World Wide Developer Conference). To je prvotno konferencija za sve razvojne programere i kroz pet dana Apple održava razna korisna predavanja za sve one koji se bave njihovim ekosustavom. Ipak, nama običnim fanovima tehnologije čiji su programerski dani tek u početku, najzanimljiviji je ponedjeljak, prvi dan konferencije, jer tada Apple održava keynote, na kojem obično bude predstavljena hrpa noviteta, uvijek softverskih, a ponekad i hardverskih. Kao što možete vidjeti na slici iznad, Apple je već počeo oslikavati Moscone West centar u San Franciscu svojim “bojama” te bi uskoro trebali vidjeti punu sliku.

Softverske novosti:

Prvo treba spomenuti iOS 9, za koji se priča da će ove godine doživjeti više poboljšanja “unutar haube” nego onih dizajnerskih i njima srodnih. Apple je svjestan da u iOSu ima još puno prosotra za poboljšanje iskustva korištenja, iako je ono već sad na zavidnoj razini. Tako će svi uređaji postati još brži i još bolji, a podrška neće izostati ni za one najstarije, poput iPhonea 4S. Navodno bi i sigurnost cijelog sustava trebala biti povećana. Apple je tako pripremio feature nazvan rootless, kojim  bi trebao otežati hakiranje sustava, pa tako i popularno jailbreakanje.

Osim navedenih noivteta, Apple sprema i Proactive, funkciju koja će zamijeniti sadašnju tražilicu Spotlight. Ova opcija bi bila nešto poput osobnog asistenta (ali ne kao Siri), trebala bi vam prikazati sve što vas čeka tog dana, poput sastanaka i drugih obaveza. Također, Apple priprema i ponešto poboljšanja za svoje karte, pa tako Amerikom već neko vrijeme kruže misteriozni crni auti s čudnom opremom, za koje se prvo mislilo da se radi o prototipovima Apple automobila, ali oni Appleu zapravo služe da snimaju ceste, da bi razvili uslugu sličnu Google Stree Viewu.

Uz sve navedeno, Apple u sve svoje sustave planira uvesti i novi, vidljiviji font San Francisco. Isti font već koristi Apple Watch. Kao i uvijek, postoji opcija da Apple uvede i split-screen multitasking, ali to je samo glasina, nije gotovo sigurno kao sve ostalo.

san-francisco-font-apple-watch-ios-9-os-x-10-11-1

Što se OS X-a tiče, trebao bi nositi brojčanu oznaku 10.11. Također će sadržavati rootless feature, kao i iOS. Vezano uz aplikacije, Bilješke, Podsjetnici i Kalendar bi trebali biti implementirani u iCloud Drive, tako da se njima može pristupiti sa bilo kojeg uređaja. Novi OS X trebao bi imati i Control centar, sličan onome na iOS-u, preko kojeg ćete moći paliti/gasiti razne opcije, poput Wi-Fija, Do Not Disturb i sličnih. Osim svega navedenog, i u OS X bi trebao biti uveden novi San Francisco font.

Apple Watch:

chronometer-faces-01

Apple Watch je podigao veliku medijsku buku kad se pojavio na tržištu, ali to i dalje nije skroz gotov proizvod, treba mu još dosta razvoja. Primjerice, sve aplikacije koje se pokreću na Apple Watchu mogu se pokretati isključivo kad je sat uparen s iUređajem. Apple je navodno riješio taj problem te bi novu nadogradnju za Apple Watch trebali predstaviti na nadolazećem WWDC-u. Također, razvojni programeri bi trebali dobiti pristup nekim dijelovima hardvera Apple Watcha, a posebno je zanimljiva “digitalna kruna” koja ima nekoliko različitih senzora. Sve navedeno bi prvotno trebalo biti samo pokazano, a zatim i na jesen pušteno kao nadogradnja, jer treba vremena da programeri prilagore svoje aplikacije.

Novi streaming servis:

Prema glasinama koje kruže, Apple će ugasiti Beats Music servis i predstaviti potpuno novi, koji će biti integriran u iOS 9. Apple je do sada nudio mogućnost kupnje i downloada glazbe, ali streamanje je postalo trend, a Apple ako ne stvara trendove onda ih prati, pa će tako postati konkurencija Spotifyu, Deezeru i sličnima. Apple još uvijek nije sklopio ugovore sa svim glazbenim kućama, ali to bi do ponedjeljka trebalo biti riješeno. Cijena mjesečne pretplate za ovu uslugu trebala bi se kretati između 8 i 10 dolara, kao i kod konkurencije.

Osim streaminga, Apple bi trebao ubaciti poboljšanja i u iTunes Radio, koji bi trebao dobiti dosta novih stanica i više se orijentirati na glazbu koja je karakteristična vašem okruženju.

HomeKit i Apple Pay:

Apple će gotovo sigurno predstaviti nešto novih detalaj o HomeKitu, svojoj platformi koja služi za povezivanje kućnih uređaja poput termostata, digitalnih brava i sličnog u jedan ekosustav. Proteklih dana dosta je tvrtki predstavilo svoje uređaje s podrškom za HomeKit, a to može značiti samo jedno. Apple je ozbiljno zagrizao za ovo tržište i možemo očekivati da će HomeKit dobiti dosta pažnje.

Što se Apple Paya tiče, trebalo bi biti predstavljeno nekoliko noviteta (nije poznato što konkretno), uz to stiže i podrška za neke nove zemlje, možda čak vidimo i neke Europske zemlje.

 

 

 

Click to comment

Odgovori

To Top