Najnovije

Sve što trebate znati o M, najnovijoj verziji Androida

Google je prije nekoliko dana predstavio najnoviju verziju Androida, kodno nazvanu M, što će kasnije postati početno slovo neke vrste hrane, kako smo kod Googlea već naviknuli. Danas vam donosimo pregled svih noviteta koje je Google najavio.

Promjene u Launcheru:

Screen Shot 2015-05-31 at 08.29.29

Launcher je sastavni dio Androida, i još od Androida 4.0 launcher koji je nudio Google bio je najbolji. Bez nepotrebnih nadogradnji i bloatwarea. Ipak, i ono što je dobro ponekad treba promijenu, na bolje naravno. Tako je Google odlučio malo promijeniti izgled samog Launchera, pa tako na zaključanom zaslonu više ne postoji prečac za pozive, već je tu Google Now. Lijevo na slikama vidjet ćete izgled sučelja na Lolipopu (5.x) verziji, a desno izgled sučelja na M-u.

Osim zaključanog zaslona, promjene je doživjela i ladica s aplikacijama. Sada se kroz nju krećete scrollajući gore dole, te na brzinu možete pronaći željenu aplikaciju prema početnom slovu. Također, uređaj nakon kratkog korištenja prepozna četiri najkorištenije aplikacije te ih locira na vrh ladice s aplikacijama. Screen Shot 2015-05-31 at 08.33.22

Dozvole za aplikacije:

Poznato je da kada želite preuzeti neku aplikaciju morate se složiti sa svim uvjetima koje vas traži, ali od sada više ne. Sada možete birati čemu će određena aplikacija imati pristup na vašem uređaju, a čemu ne, pa tako možete primjerice zabraniti aplikaciji da prati vašu lokaciju i slično. Ovo postoji na iOS-u već neko vrijeme, a od sada će i Android korisnici biti maksimalno zaštićeni.

Screen Shot 2015-05-31 at 08.33.42

Novi copy-paste sistem rada:

Copy-paste opcija i do sada je bila solidno odrađena na Androidu, no u Goolgeu su odlučili da se i to može unaprijediti. Sada označavanjem riječi dobijate “plutajući” izbornik s opcijama “cut, copy i paste” umjesto da se on pojavljuje pri vhu zaslona. Ipak, u preview verzij to ne radi najbolje, kao što je vidljivo na slici ispod. U nekim aplikacijama se i dalje pojavljuje staro sučelje, dok se u nekima primjenjuje novo. Kako god, ova opcija sada je sličnija onima na iOS-u i Windows Phoneu, što je dobrodošlo ukoliko volite mijenjati sustave koje koristite.

Screen Shot 2015-05-31 at 08.33.56

Promijena teme i nekih elemenata sučelja:

Od sada je moguće promijeniti temu vašeg uređaja. Ipak, ne radi se o promijeni nekih šarolikih tema, već o promijeni iz bijele u crnu i obratno. Također, možete promijeniti redoslijed Quick Togglesa, te birati koje želite a koje ne.

Screen Shot 2015-05-31 at 08.34.31 Screen Shot 2015-05-31 at 08.34.52

Sada možete birati i za što ćete koristiti vaš USB kabel kad je spojen na uređaj. Također uskoro možem oočekivati pojavu USB Type-C konektore na uređajima, koji su puno efikasniji od sadašnjeg micro-USBa.

 

Click to comment

Odgovori

To Top