Društvene mreže

Year in Review: Facebook se ispričao korisnicima

Nakon pritužbi brojnih korisnika zbog nespretnog algoritma “Year in Review” značajke, Facebook je i službeno uputio javnu ispriku. Radi se o vrsti aplikacije koja je u pogon puštena za Božić, a omogućuje automatski odabir fotografija s profila korisnika, postova te drugog sadržaja koji je korisnik objavljivao na svojem timelineu. Cilj ove značajke je zapravo omogućiti korisniku da sa svojim prijateljima podijeli neke od najznačajnijih trenutaka koje je podijelio na ovoj društvenoj mreži.

Cijeli algoritam izveden je na način da automatski bira i izbacuje fotografiju koja je privukla velik broj komentara te ju koristi kao naslovnu. Dok je mnogima ta “naslovna” fotografija probudila dobre uspumene na događaje iz protekle 2014., neke je vratila u bolne i neugodne trenutke. Loše iskustvo odlučio je podijeliti Eric Meyer, inače web dizajner koji je na svojem blogu napisao kako mu je Facebook ponudio fotografiju svoje kćeri koja je umrla tijekom ove godine.

Sličnu sudbinu dijeli i spisateljica Julieanne Smolinski kojoj je kao naslovnu fotografiju godišnjeg pregleda Facebook izabrao godišnji pregled njenog bivšeg dečka u kojem se njegova kuća našla u plamenu.

Zbog velikog broja pritužbi, Facebook je već uveo neke promjene, pa su umjesto “It’s been a great year! Thanks for being a part of it.” sada stavili “See you next year!”.

Click to comment

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

To Top