Internet

Od sutra brzi Internet zakonsko pravo svakog građana

Hrvatska će od 1. siječnja 2015. postati treća država svijeta u kojoj će brzi internet postati zakonsko pravo svakog građana. Isti zakon već par godina na snazi je i u Finskoj te Španjolskoj, gdje operateri moraju svojiim korisnicima osigurati posebne cijene prilagođene socijalno ugroženim skupinama korisnika, kao i miniimalnu brzinu od 1 Mbps.

Predsjednik telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a, Dražen Lučić, ranije ove godine izjavio je kako je 2012. godine propisana minimalna brzina pristupa internetu 144 kbps, što bi se uskoro trebalo promijeniti. Hrvatski telekom, kao i ostali konkurentni operateri poput Vipneta, Metroneta, H1 Telekoma i Terrakoma za izmjenu zakona već su se pripremili pa bi tako na prostoru cijele države najmanja brzina po kojoj se može pristupiti Internetu trebala biti 1 Mbps.

Iz HAKOM-a ističu kako je 2012. godine nakon povečanja minimalne dostupne brzine s 56 na 144 kbps omogućilo pokretanje fiskalizacije u relanom vremenu pa se može očekivati kako će i ovaj zakon koji od sutra stupa na snagu sa sobom donijeti nove mogućnosti za digitalni razvoj.

Click to comment

Odgovori

To Top