Internet

Kinezi ostali bez GMaila

Nakon dugotrajnog otvorenog sukoba između Googlea i zatvorene zemlje poput Kine, samo je bilo pitanje vremena kad će jedan od Googleovih servisa pasti. Naime, Googleovi internetski servisi na istoku ponovo su onemogućeni. Zadnjeg slučaja ovakvog nestanka usluge u toj zemlji prisjećamo se iz 2010. kad je Google odbio cenzurirati rezultate pretraživanja u Kini što je uzrujalo kinesku vlast.

Googleovu sudbinu dijelio je i YouTube, no ne na razini cijele države kao što je trenutno slučaj s GMailom. Kako piše Mashable, GMail u Kini je blokiran na IP razini, što bi značilo da je ovaj servis nedostupan u cijeloj državi.

“Kina ima čitavu lepezu mogućnosti kad je riječ o blokiranju sadržaja. Jedan od najsirovijih načina je blokiranje IP adrese”, izjavio je Earl Zmijewski iz kompanije za analizu interneta Dyn Research.

Zbunjeni Kinezi već su navalili na brojne internetske, kako domaće tako i strane, forume na kojima pokušavaju pronaći način da izbjegnu blokadu. Zanimljivo je spomenuti i to da su neki mediji prenijeli kako su se oglasile i kineske vlasti koje tvrde kako nemaju veze sa slučajem nedostupnosti GMaila u njihovoj zemlji.

 Foto: Mashable

Click to comment

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

To Top