Zanimljivosti

Punjenje baterije za 30 sekundi

Svaka nova generacija mobilnih telefona ima brže procesore, a i ekrani su sve veće dijagonale i rezolucije te su to jedni od glavnih faktora potrošnje baterije. Iako su sami kapaciteti baterija narasli, i dalje smo suočeni s problemom sporog punjenja baterija, čak i s mobilnim telefonima koji podržavaju VOOC brzo punjenje u roku od sat vremena.

Izraelski StoreDot tvrdi da su razvili bateriju koja se može u potpunosti napuniti za nevjerojatnih 30 sekundi. Iako je prototip koji su razvili i dalje prevelik i ne bi se baš mogao isporučiti na našim ultratankim telefonima, iz tvrtke smatraju da će uspjeti u naumu da ih smanje u roku od naredne dvije godine.

Značajku brzog punjenja razvili su korištenjem ‘nanotočaka’, odnosno bio-organskih molekula peptida. Njihov projekt financira i jedan od vodećih azijskih proizvođača mobilnih telefona. Ukoliko sve bude po planu, nove baterije možemo očekivati u 2016. Procjenjuje se da bi modeli s ovom baterijom mogli biti skuplji od standardnih verzija s klasičnom baterijom za nekih 600 – 900 kuna.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh