Računala

Assemblio u verziji 2.0 dobio novo ruho

Danas je predstavljena puna inačica Assemblio.hr web aplikacije, nove pridošlica na hrvatsku hardversku scenu. Assemblio je sustav za “automagično” sastavljanje optimalne  konfiguracije koji bilo kome omogućuje da za svoj novac dobije najbolje računalo, bez rizika da ga bilo tko prevari.

O čemu se točno radi? Riječ je o sustavu za automatizirano slaganje računalnih konfiguracija s najboljim omjerom  dobivenog za uloženi novac. Konkretno, sustav mogućuje posjetitelju da u par klikova (doslovno) dobije listu optimalnih komponenti za njegove potrebe i budžet kojim raspolaže. O odabiru komponenti se brine posebno napisan algoritam, koji za svaku traženu  konfiguraciju prođe kroz više od 5000 mogućih kombinacija komponenti. Iz šume mogućih  rješenja odabiremo ono koje najviše odgovara korisnikovoj namjeri i budžetu. Kako ta lista izgleda, možete vidjeti na primjeru jedne složene konfiguracije do 6000 kn​ .  Konfiguracije je moguće urediti po svojoj volji, dodati i izmijeniti svaku komponentu, a cijeli  proces prati i graf koji korisniku signalizira snagu konfiguracije i njenu namjenu.

assemblio2

Za svaku konfiguraciju moguće je i odmah zatražiti ponudu od domaćih prodavača računalne  opreme, što projektu daje i ekonomsku notu koja ide u korist lokalnih trgovaca. Zanimljivo je napomenuti i da je Assemblio napravljen od strane sadašnjih i bivših studenata  FESB­a, umornih od učestalih zamolbi prijatelja i rodbine poput one klasične: „Daj sastavi mi  malome kompjutor, brzo će mu rođendan“. Više o cijeloj priči iza Assemblio sustava možete  pročitati ovdje.

Za one manje vične hardveru, na stranicama projekta možete i naučiti kako složiti svoje prvo računalo, kako očistiti termalnu pastu, zamijeniti radnu memoriju, procesor itd…

Click to comment

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

To Top