Smartphonei

Microsoft odbacuje ime Nokia u Lumia seriji telefona

Za mnoge od nas je bio sinonim za mobilni telefon, no Microsoft sada i službeno uklanja Nokia brand u Lumia seriji telefona na Windows Mobile platformi.

Tehnološki gigant potvrdio je da će izbacivanje imena Nokia prvo početi u Francuskoj, a nakon toga će se ta praksa nastaviti i na ostalim tržištima.

‘Posljednja’ Nokia bit će Nokia Lumia 730 i 830. Samo ime Nokia, doduše, neće biti ukinuto jer će se koristiti uz određeni softver, kao što je Nokia Here.

Čini se, dakle, da Microsoft želi u prvi plan staviti brand Lumia kao sinonim za Windows mobilni telefon i kako bi ga pozicionirao uz Googleov Android i Appleov iOS. Uz udio od 2.5%, očito je da baš ne nižu uspjehe.

Microsoft je u travnju kupio Nokijin mobilni odjel za 7 milijardi dolara zajedno s desetogodišnjim pravom na korištenje imena finske tvrtke na smartfonima.

Finska tvrtka Nokia započela je s radom u 19. stoljeću kao mlin za prešanje drveta. Narasla je postupno u industrijski konglomerat koji je izrađivao čak i čizme i gas maske, a elektronikom se počela baviti tek tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća. Najuspješnija Nokia kultna je 3310 koja i dalje slovi kao najprodavaniji mobilni uređaj svih vremena sa 126 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta.

 

 

Click to comment

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

To Top