Zanimljivosti

Odrekli se prvorođenog djeteta u zamjenu za besplatni Wi-Fi

Povezivanje na javne Wi-Fi pristupne točke ponekad i nije baš najsretnije rješenje. Na londonskim ulicama je u lipnju proveden eksperiment o opasnostima koje vrebaju putem javnih WiFi točaka. Grupa sigurnosnih istraživača postavila je besplatan Wi-Fi.

Svaki spojeni korisnik morao se složiti s uvjetima korištenja, od kojih je jedan članak zahtijevao od njih da im pokloni prvorođeno dijete. Šestero ljudi prihvatilo je te uvjete.

F-secure, tvrtka koja je sponzorirala eksperiment, potvrdila je da ipak neće provoditi tu odredbu članka.

Istraživanje koje je organizirao Institut za kibernetičku sigurnost, htjelo je pokazati nedostatak javne svijesti o sigurnosnim mjerama koje se vežu uz javne Wi-Fi točke.

Nakon uklanjanja ‘Herodove odredbe’ i uvjeta korištenja, eksperiment se nastavio na način da je korisnicima koji su se spojili na pristupnu točku otkrivao lozinke koje su se koristile putem POP3 protokola e-pošte.

Finalnim izvještajem istraživanja zaključeno je da je svakako potrebna edukacija o korištenju javnih Wi-Fi točaka, a pogotovo pristupnih točaka koje su nepoznatog podrijetla. Preporuča se korištenje VPN softvera koji će enkriptirati podatke koji se šalju i primaju putem mobilnog uređaja ili tableta. Također, poželjno je isključivanje Wi-Fija u javnom prostoru kako se uređaj ne bi spojio na nesigurne hotspotove.

Pored toga, ne bi bilo na odmet i pročistiti popis već prethodno spojenih hotspotova. Naime, zanimljivo je da se pomoću dobivenih podataka o spajanju na 4 posljednje spojene Wi-Fi točke može čak i identificirati pojedinac.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh