Smartphonei

Motorola predstavila nasljednike Moto X i Moto G smartphonea

Motorola je donedavno bila u vlasništvu Googlea koji je u kompaniji ostavio dobar utisak predstavivši prošle godine potpuno nove modele Moto X, a kasnije i pristupačni Moto G. Nešto više od godinu dana nakon predstavljanja novih tvrtkinih uzdanica, stižu nam njihovi nasljednici. Iako se šuškalo da će nositi nazive Moto X+1 i G+1, Motorola se odlučila na jednostavniji potez zadržavši isto ime uređaja, nazvavši iz Moto X (2. generacija) i Moto G (2. generacija). U međuvremenu je Motorola promijenila i vlasnika, od Googlea ih je kupio Lenovo.

Moto X prilično se razlikuje od prošlogodišnjeg modela, koji je nakon predsatavljanja pokupio dobre kritike, ali dobra prodaja je na kraju izostala. Novim Moto X-om u Motoroli pokušavaju riješiti taj problem prodaje. Iako ima staro ime, nova Moto X je ponešto drugačija. Prvo, u Motoroli su se odlučili približiti takozvanoj “phablet” kategoriji povećavši zaslon uređaja sa 4,7″ na 5,2″. Jednako tako, povećana je i rezolucija samog zaslona, sa 720p na 1080p čime gustoća piksela raste na 423 ppi. Zaslon je zaštićen Gorilla Glassom tako da se za ogrebotine po zaslonu ne biste trebali brinuti.

Moto X kao pogonski stroj koristi Qualcommov najnoviji dostupni čipset, Snapdragon 801, koji je samo braža nadogradnja 800-ice. Količina radne memorije ostala je jednaka kao i na prošlogodišnjem modelu i iznosi 2 GB, što je i više nego dovoljno za jedan flagship uređaj.

Što se kamere tiče, u odnosu na prošlogodišnju 10 megapikselnu, Moto X je napredovao i sada ima 13 mekapiskelnu kameru, kao i većina današnjih flagshipova. Kamera je u stanju snimati i 4K video, osim standardnih 720p i 1080p videozapisa. Prisutna je i nova funkcija nazvana Best Shot. Radi se o zanimljivom algoritmu koji prepoznaje kada želite “okinuti” fotografiju i počne konstantno “okidati” fotografije nekoliko sekunda prije i nakon snimanja željene fotografije. Tada imate opciju odabrati najbolju fotografiju od ponuđenih. Zanimljiva je i opcija Highlight Reel koja od svih fotografija i videozapisa snimljenih tokom jednog dana napravi zanimljiv video, što nas podsjeća na HTC Zoe. Za sve ljubitelje selfiea, tu je opcija “Take a selfie” koja vam omogućuje da čim izgovorite prethodno navedenu frazu, uređaj automatski snima selfie.

Možda jedina zamjerka ovom uređaju ide na bateriju, čiji kapacitet iznosi svega 2300 mAh, ali ako je softverski dio dobro odrađen i autonomija bi trebala biti solidna. Uređaj će biti dostupan putem web stranice Moto maker putem koje sami prilagođavate izgled Moto X-a, te putem operatera. Moto X dolazi s predinstaliranim KitKatom, a Motorola obećava nadogradnju na Android L čim bude dostupan.

Iako je ovom nadogradnjom uređaja uvedeno dosta noviteta, cijena ostaje ista kao i prije odnosno 500$ za otključani model te 99$ na ugovor kod američkih operatera. Nije poznato hoće li se ikada pojaviti kod nas, ali zasigurno hoće negdje u Europi, tako da ga neće biti problem nabaviti iz Njemačke ili možda Austrije.

Osim novog Moto X-a, Motorola je mislila i na srednju kategoriju smartphonea pa je tako predstavljen i novi Moto G, pristupačni smartphone solidnih specifikacija. Kao i Moto X, Moto G ima nešto veće dimenzije od prethodnika, a razlog tomu je povećanje zaslona na 5″. Nažalost, rezolucija zaslona je ostala jednaka onoj na prethodniku te iznosi 720p, što je rezultiralo smanjenjem gustoće piksela, što bi zlobnici mogli okarakterizirati kao veću zamjerku. Zaslon ima Gorilla Glass zaštitu, kao i većina današnjih smartphoneova.

Moto G je malo manje impresivan što se specifikacija tiče, ali njegova cijena to i opravdava. Pokretan je Qualcommovim Snapdragonom 400, jednako kao i prethodnik, i to u kombinaciji s 1 GB radne memorije. Moramo pohvaliti prisutnost microSD utora koji će proširiti postojećih 16 ili 32 GB, ovisno o modelu. Moto G će se isporučivati s Androidom 4.4, ali kao i kod Moto X Motorola daje obećanje da će nadogradnja na Android L biti dostupna odmah po dolasku istog na tržište. Prodaja Moto G-a kreće danas u Americi, UK, Indiji, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Brazilu po cijeni od 180$, što je itekako pristupačno.

Click to comment

Odgovori

To Top