Zanimljivosti

München ipak ne napušta Linux

Koliko današnje novinarstvo može biti dezinformativno pokazao je i nedavni slučaj koji su objavili svi relevantni mediji, nažalost i oni (za koje smo mislili da su) specijalizirani za IT struku, a koji se tiče neistinite informacije da administracija grada Münchena napušta vlastito kreiranu distribuciju GNU/Linux sustava i da se vraća na Windows.

Gradsko vijeće Münchena demantiralo je tu informaciju te je rečeno da je novi gradonačelnik Dieter Reiter jednostavno zatražio izvještaj o budućnosti IT sustava.

“Nije riječ o tome, već o samoj organizaciji IT sustava, troškovima, performansama, kao i upotrebljivosti sustava te zadovoljstva samih korisnika.”, izjavio je glasnogovornik vijeća Stefan Hauf.

Interni izvještaj koje će izraziti IT osoblje razmotrit će koji će točno sustavi i softverski paketi (bilo da je riječ o zatvorenim ili onima otvorenog koda) biti najprikladniji za zadovoljavanje tih kriterija. Dakle, uopće nije riječ o fokusiranju na pitanje da li će se odbaciti posebna distribucija Linuxa nazvana Limux kako bi se sustavi vratili na Windowse.

Također, nema riječi o nezadovoljstvu Limux sustavom, već o dijelu procesa koji bi trebao dati odgovor o završetku migracije s Windowsa na Limux.

Naravno, postojale su određene primjedbe, a uglavnom su bile vezane o nekompatibilnosti ODT formata koji se koristi u OpenOfficeu i softvera koje koriste vanjske organizacije. Druge primjedbe su se odnosile na nepostojanje određenog softvera (pretpostavljamo da je riječ o popularnom Solitaireu koji je vjerojatno namjerno izbačen iz ove distribucije). U gradskom vijeću se nadaju da će se te nekompatibilnosti smanjiti prelaskom na LibreOffice i financiranjem razvoja LibreOfficea koji će ukloniti manje nekompatibilnosti s paketom Microsoft Office.

Finalnu odluku o budućnosti IT sustava Münchena donijet će članovi gradskog vijeća. Dok većina članova snažno podržava Limux projekt, novoizabrani gradonačelnik Dieter Reiter se nedavno već ‘prosuo’ izjavom da softver otvorenog koda kaska u odnosu na zatvorena IT rješenja. Njegov zamjenik Josef Schmid nedavno se požalio i da je IT odjelu trebalo neko vrijeme da se omogući pristup službenom e-mailu i kalendaru događanja putem smartfona.

Po izjavama vijeća, prelazak na Limux izbjegnuti su troškovi licenci koje su do sada redovno išle Microsoftu, a radni vijek PC-a je također produžen. Sve uz uštedu od više 10 milijuna eura. Trošak migracije na LiMux i OpenOffice bio je oko 23 milijuna eura, što je puno manje od 34 milijuna koliko bi iziskivala nadogradnja na Windows 7 i novije verzije Microsoft Officea.

Iz Microsofta tvrde, pak, drugačije te da je migracija na LiMux koštala mnogo više, no iz Münchena su ih ‘poklopili’ tvrdeći da su te brojke temeljene na neutemeljenim pretpostavkama, kao što je prevelik broj računala na koje je izvršen prijelaz.

Izvor: Heise

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh