Recenzije

LG G Flex – pogled u budućnost [RECENZIJA]

Iako zakrivljeni smartphonei ne prikazuju bližu budućnost te kategorije, pravi su primjer onog što bi smo mogli očekivati za 5-6 godina u svijetu pametnih telefona. LG G Flex je prvi istinski savitljivi smartphone, budući da je Samsungov Galaxy Round napravljen tako da ga nije moguće savinuti, a i način na koji je savinut je nelogičan. Iako je lijepo vidjeti da je LG konstrukcijski riješio da se uređaj može savinuti, radi se o zanemarivom savijanju koje je, barem na testnom primjerku, bilo popraćeno velikom količinom škripanja, što nam se nije svidjelo.

Osnovne karakteristike:

P1090496

 • Dimenzije: 160,5 x 81,6 x 8,7 mm
 • Masa: 177 grama
 • Zaslon: 6,0” P-OLED 720p, 245 ppi
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 800
 • CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,26 GHz
 • GPU: Adreno 330
 • Radna memorija: 2 GB
 • Interna memorija: 32 GB
 • Utor za microSD kartice: ne
 • Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, WiFI direct, DLNA, GPS, Bluetooth, NFC, IR
 • 3G: HSPA+ DC
 • 4G: LTE
 • Operativni sustav: Android 4.2.2
 • Kamera: 13 MP/1080p
 • Prednja kamera: 2.1 MP/1080p
 • Kapacitet baterije: 3500 mAh

Prednosti: 

 • odličan hardver
 • dobra ergonomija zbog zakrivljenosti
 • iznadprosječno trajanje baterije

Nedostaci:

 • Kamera nema OIS
 • Bateriju nije moguće zamijeniti
 • Nema utora za microSD kartice

Dizajn, kućište i ergonomija: 

P1090499

LG G Flex ima klasično unibody kućište budući da zbog zakrivljenosti uređaja nije bilo mjesta za ekperimentiranje s dizajnom samog uređaja. Odmah ćete primijetiti da su krajevi uređaja zakrivljeni prema unutra, što ga razlikuje od svih ostalih uređaja na tržištu. Cijelo kućište izrađeno od plastike koju je ugodno držati u ruci i nije klizava, kao na nekim konkurentskim modelima. Ipak, ta plastika se na poseban način razlikuje od drugih budući da ima tzv. “self healing” odnosno da sam popravi sitne ogrebotine na poleđini uređaja. Iako to na papiru zvuči jako lijepo, u praksi se “samopopravljanje” može primijeniti samo na jako sitne ogrebotine i to kada pozadina uređaja postigne određenu temperaturu. 

Iako su 6″ uređaji nezgodni za korištenje, zakrivljenost kod G Flexa uvelike popravlja taj dojam. Osjetno je lakše manipulirati njime nego što je to slučaj s potpuno ravnim uređajima ovakvih gabarita, pa čak i jednom rukom. Dobroj ergonomiji pridonosi i relativno mala masa uređaja, u odnosu na konkurenciju, te iznosi 177 grama. Fizičke tipke smještene su na poleđini uređaja, jednako kao na G2 i G3 modelima. Iako će vam ovaj raspored u početku biti čudan, trebali biste se priviknuti na to kroz nekoliko dana. Na donjoj strani uređaja nalazi se microUSB i 3,5 mm audio utor te mikrofon, a “ladica” za SIM karticu nalazi se na lijevom boku.

Zaslon:

P1090516

Iako uređaj ima veliki 6″ zaslon, nažalost nema 1080p rezoluciju već samo 720p. Ipak, i s ovakvom rezolucijom zaslon postiže gustoću od solidnih 245 ppi što je sasvim dovoljno za uređaj kojeg u pravilu promatrate s veće udaljenosti nego klasičan smartfon, a ujedno postavlja i manje zahtjevne zadaće pred bateriju, čime je postignuta produljena autonomija. Isto tako treba reći da zaslon sadrži RGB matricu koja je superiorna PenTile matrici koju nalazimo kod Samsungovih top modela. 

Naravno, dobar dio korisnika tu i tamo će vidjeti koji piksel na zaslonu, ali ne u tolikoj mjeri kao što vam se čini. Za razliku od dosadašnjih LG-evih smartfona, G Flex dolazi s elastičnim zaslonom za kojeg smo vidjeli da ga je moguće savijati. Radi se o tzv. P-OLED tehnologiji gdje “P” označava plastiku. Napokon je svijetlo dana ugledao zaslon koji bi trebao biti nešto više otporniji na ogrebotine nego dosadašnji stakleni zasloni. Još treba napomenuti da je čitljivost na suncu nešto lošija od prosjeka. 

Hardver i operativni sustav:

LG G Flex je high-end uređaj pokretan Qualcommovim Snapdragon 800 čipsetom i kao takav spada u sam vrh ponude. Četiri Krait 400 jezgre kucaju na taktu 2,26 GHz i u kombinaciji s Adreno 330 grafičkim procesorom, ali i 2 GB RAM-a postižu odlične rezultate. Benchmark testovi zapravo pokazuju bolje performanse od ostalih uređaja s istim procesorom, a razlog tomu je manja rezolucija zaslona. Uređaj na AnTuTu benchmarku postiže preko 37000 bodova, što je odličan rezultat, ali i očekivan s obzirom na dostupni hardver. 

Interna memorija uređaja iznosi 32 GB, što je zadovoljavajuće, ali kao minus moramo navesti izostanak microSD utora. Naš testni primjerak imao je instaliran ne baš najnoviji Android u verziji 4.2.2, ali KitKat ga nije izbjegao te je trenutno dostupna nadogradnja na isti. Što se same nadogradnje sučelja tiče, nalazimo sučelje slično onome na LG-u G2, ali u nšto tamnijoj verziji koja je, ruku na srce, bolja od one na G2, barem nama.

Zaključani zaslon je također dobio nove vizualne efekte, od kojih je najzanimljivije prilagođavanje pozadinske slike nagnutosti uređaja, a mijenja se ovisno o dobu dana. Uređaj donosi i tzv. Guest mode, dakle način rada koji možete uključiti ako nekome želite malo posuditi uređaj, ali je pristup aplikacijama ograničen. Moguće je koristiti kameru, glazbeni svirač, video reprodukciju, kalkulator i Quick remote. Isto kao model G2, LG G Flex donosi mogućnost odabira rasporeda i prilagodbe funkcijiskih tipki, kao i njihovo grupiranje u lijevu ili desnu stranu u svrhu lakšeg korištenja jednom rukom. Isto tako možete podešavati boju tipki i stupanj prozirnosti pozadine.

Kamera:

LG G Flex dolazi s 13 MP kamerom i pripadajućom LED bljeskalicom. Što se sučelja kamere tiče, možemo reći da je gotovo identično onome na LGu G2, osim što kod G Flexa nema optičke stabilizacije slike što možemo navesti kao jedinu veću zamjerku za kameru. Kvaliteta fotografija je na iznimno visokoj razini, mada se u nekim detaljima ne može mjeriti s najboljima. Razlika u odnosu G2 je mala i rijetki će ju primijetiti, ali ne bi bilo ispravno reći da ne postoji. Bljeskalica je dovoljno jaka, ali kad je ona u upotrebi kameri treba malo više vremena da fokusira predmet. 

Što se videozapisa tiče, moguće je snimati 1080p video pri 30 ili 60 fps-a te u 720p sa 30 fps-a. Uz standardne mogućnosti, LG G Flex donosi specijalne efekte prilikom snimanja videa. “Live effect” omogućuje izobičenje lica i snimanje u stvarnom vremenu, što je fora, ali vjerojatno ćete to koristiti jednom ili dva puta. U nastavku pogledajte nekoliko primjera fotografija. 

[justified_image_grid ids=15283,15284,15285,15286,15287,15288,15289,15290,15291,15292,15293,15294,15295,15296,15297,15298,15299]

Baterija i zaključak:

LG G Flex ima ugrađenu bateriju kapaciteta 3500 mAh, što je jako puno, ali s obzirom da se radi o velikom potrošaču, ova baterija bit će dostupna za nekih dan do dan i pol autonomije, naravno u normalnim uvjetima korištenja. Gledajući pojedinačno, LG G Flex će izdržati nešto više od 10 sati konstantnog surfanja, ovisno o stanju podatkovne veze, dok se video reprodukcija, zahvaljujući manjoj rezoluciji, može rastegnuti i na više od toga.

G Flex je prvi pravi predstavnik nove generacije zakrivljenih uređaja koja se sprema pokoriti tržište. Radi se o jednom odličnom phabletu kojem biste se trebali bez problema prilagoditi (pod prilagodbom mislimo prvotno na privikavanje na zakrivljenost uređaja) kroz nekoliko tjedana korištenja. Odlične specifikacije u kombinaciji s jako dobrom kamerom, širokim spektrom povezivosti i solidnom baterijom, ovaj uređaj čine poželjnim svakom zahtjevnijem korsiniku s potrebama za većim zaslonom. To što nije u 1080p rezoluciji malo koga bi trebalo zabrinjavati, a vidjeli smo da manja rezolucija pozitivno utječe na autonomiju.

 

2 komentara

2 Comments

 1. Pingback: LG predstavio Flex 2, najnovije savitljivo čudo - GIGA.hr

 2. Pingback: LG predstavio G Flex 2, najnovije savitljivo čudo | Narodno Jedinstvo

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh