Specijali

WWDC 2014 otkrio iOS 8, Yosemite i Swift

Na jučerašnjoj WWDC 2014 konferenciji u San Franciscu posvećenoj programerima Apple je otkrio hrpu noviteta, a mnogi se slažu da je ovogodišnji WWDC bio najvažniji i najzanimljiviji u povijesti događanja ovog eventa. Neke od novosti su novi iOS 8 koji će od sada brinuti o našem zdravlju, OS X Xosemite s novim “flat” dizajnom i kao šećer na kraju Swift – novi programski jezik iz Applea, a sve ovo mogli ste jučer pratiti putem našeg livebloga.

 

OS X Yosemite

 

yosemite

Novi OS X verzije 10.10 nosi naziv Yosemite, a zapravo se radi o najnovijoj inačici Appleovog operacijskog sustava za iMac. Nakon dugo vremena OS X dobiva vizualni redizajn inspiriran dizajnom iOS-a 7, što bi značilo puno prozirnosti i izostanak napadnih tekstura i gradijenata, čime je sada granica između OS X-a i iOS-a još tanja.

Yosemite donosi poboljšanja sistemske tražilice Spotlight, vizualno je redizajniran i Safari, a poboljšana je i premještena traka za pretraživanje pa je tako od sada centrirana i automatski pretražuje Wikipediju dok upisujemo traženi pojam. Sustav notifikacija također je podvrgnut raznim funkcionalnim i vizualnim zahvatima pa od sada prikazuje podsjetnike i nadolazeće događaje iz kalendara.

Još jedna od predstavljenih mogućnosti je i automatsko prepoznavanje iPhonea i pristup Internetu preko bežične konekcije. Yosemite na Appleova računala stiže početkom jeseni.

iOS 8

ios8_2

Ukratko, kod novog iOS-a unaprijeđene su notifikacije i tražilica Spotlight, tipkovnica i aplikacije Photos i Messages, u potpunosti je integriran iCloud Drive, stigla je nova aplikacija HealthKit koja služi za praćenje zdravlja, a tu je i Siri koja se sada može aktivirati glasom – govoreći “Hey Siri”. Siri od sad može prepoznati i pjesmu koja trenutno svira, a može i upravljati rasvjetom i temperaturom u kući ako nam je dom opremljen odgovarajućim sustavima.

Beta verzija iOS-a 8 trebala bi biti već danas dostupna.

Swift – novi programski jezik

swift

Jedan od najuzbudljivijih noviteta s ovogodišnjeg WWDC-a novi je programski jezik, Swift, u kojem će se raditi aplikacije za OS X i iOS. Programski jezik je u cjelini drastično brži od dosad korištenog Objective C-a, tvrde iz kompanije. Apple je lansiranjem ovog jezika napokon odustao od tzv. “sandboxanja” aplikacija za iOS, što bi značilo da će se moći funkcije aplikacija međusobno povezati.

Tu je i HomeKit, servis koji će Apple koristiti za kontroliranje pametnih kuća, a neke od mogućnosti ove aplikacije su otvaranje garažnih vrata, prigušivanje svjetla i namještanje termostata, a aplikacija je povezana i sa Sirijem.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh