Internet

U Zagrebu otvoren Data centar “težak” 62,5 milijuna kuna

U Zagrebu je otvoren Data centar Hrvatskog Telekoma. Investicija je vrijedna 62,5 milijuna kuna, a ovaj vrlo zahtjevan projekt realiziran je u suradnji Hrvatskog Telekoma i Grupe KONČAR. Rezultat rada hrvatskih stručnjaka je jedan od najmodernijih Data centara u ovom dijelu Europske unije, u čijem se radu primjenjuju najviši tehnološki, ekološki i sigurnosni standardi.  Hrvatski Telekom u Data centru korisnicima nudi smještaj, daljinsko praćenje i upravljanje ICT infrastrukturom, što omogućava značajne uštede u poslovanju te siguran i optimalan rad opreme.

Svečanom otvorenju uz niz uzvanika prisustvovao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je tom prilikom naglasio:

„ICT je jedna od strateških industrija u Hrvatskoj, prepoznata kao takva u prijedlogu Industrijske strategije. Ovaj je projekt još jedan dokaz kako hrvatski stručnjaci i hrvatsko znanje mogu izgraditi najnaprednija tehnološka rješenja te čestitam svima koji su u njegovu realizaciju bili uključeni.“

data centar2

Energetsku infrastrukturu podatkovnog centra u cijelosti je izgradio KONČAR te isporučio elektroenergetsku opremu (transformatorsku i agregatsku stanicu, postrojenja srednjeg i niskog napona) i strojarsku opremu (sustave grijanja, hlađenja i klimatizacije). Osim KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport (KET), nositelja projekta, u projektu je sudjelovalo još pet Društava KONČARA.

„Ovaj je projekt značajan za KONČAR zbog suradnje s telekomunikacijskim sektorom i primjene vlastitog znanja inžinjera KONČARA u projektima vezanim uz nove tehnologije. KONČAR slijedi i primjenjuje svjetske trendove, a ovo je samo dio našeg djelovanja jer svoja znanja i iskustva u vođenju složenih projekata primjenjujemo u  područjima energetike, transporta, industrije te, kao u ovom slučaju, telekomunikacija i ICT-a. Bez stalnog razvoja ne bismo bili uspješni na svjetskom tržištu te mi je drago da to možemo primijeniti i u našoj zemlji.  Hrvatski Telekom je prepoznao naše znanje i mogućnosti. Otvoreni smo i za proširenje suradnje u razvoju i kreiranju zajedničkih ICT proizvoda koje imaju potencijal na hrvatskom i regionalnim tržištima“, rekao je Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČARA.

Data centar HT-a projektiran je prema najboljim svjetskim standardima, a u sklopu prve faze uređeno je 450 kvadratnih metara serverskog prostora. Realizacijom druge faze bit će uređeno dodanih 450 kvadratnih metara serverskog prostora.

Click to comment

Odgovori

To Top