Internet

5G mrežom skidat ćete HD filmove za manje od 10 sekundi

Europska unija sklopila je sporazum s Južnom Korejom kako bi udružila snage te do kraja 2015. razvila sustave, postavila standarde i osigurala radijske frekvencije za novu generaciju mobilne mreže – 5G, stoji u priopćenju korejske vlade.

Ovaj sporazum mogao bi biti ključan za Europsku uniju koja 4G i dalje nije implementirala u tolikoj mjeri koliko se to radilo u ostalim tehnološkim razvijenim zemljama svijeta. Isto tako, ovo je prilika da EU ponovno zauzme vodeće mjesto u mobilnim standardima. Naime, Europa je ‘kolijevka’ GSM standarda kojim je i započelo korištenje digitalne mobilne tehnologije. Profitirati bi mogli i europski proizvođači opreme, što znači Ericsson, Nokia Siemens, Alcatel – Lucent, kao i korejski Samsung.

Dok putem 4G mreže korisnici mogu jednosatni HD film skinuti za oko 6 minuta, putem mreže pete generacije to vrijeme bi se skratilo na samo 6 sekundi!

5G trka, dakle, već je naveliko počela. Južna Koreja i EU nisu jedini koji rade na njenoj implementaciji – kineski Huawei planira do 2018. investirati preko 600 milijuna USD. SAD trenutno nema nikakvu nacionalnu strategiju, no tamošnja sveučilišta su se već ‘bacila’ na istraživanje raznih aspekata standarda nadolazećeg 5G-a.

Dobro je pitanje postaviti i kada nas ovo sve očekuje? Po informacijama i planovima korejske vlade, oni će biti ti koji će prvi lansirati prvu 5G mrežu za komercijalnu uporabu, no ne prije prosinca 2020.

 

 

 

Click to comment

Odgovori

To Top