Internet

Od sada možete Googleu predati zahtjev da vas zuvijek zaboravi

Nakon što je Google u petak omogućio predaju zahtjeva kojim korisnici iz Europe mogu zatražiti od kompanije da ih izbriše iz rezultata pretraživanja na Internetu, kompanija je zaprimila više od 12,000 zahtjeva od strane pojedinaca koji žele da ih Google zaboravi – zauvijek.

Ranije ove godine Europski sud pravde stao je na stranu korisnika ove tražilice te odlučio da korisnici imaju pravo da se poveznice na informacije o njima izbrišu u određenim uvjetima, ako su te informacije zastarjele ili netočne. Iz Googlea su rekli da će njihovi zaposlenici svaki zahtjev analizirati zasebno, kako bi vidjeli zadovoljava li zahtjev sve kriterije, no nisu naveli koliko će im vremena trebati da se linkovi obrišu.

Prilikom primjenjivanja te odluke procijenit ćemo svaki pojedini zahtjev i pokušati uskladiti prava pojedinca na privatnost s pravom javnosti da dobije i distribuira informacije. Kada budemo procjenjivali vaš zahtjev, razmotrit ćemo uključuju li rezultati zastarjele informacije o vama te jesu li te informacije u javnom interesu, na primjer, odnose li se na financijske prijevare, profesionalnu pogrešku, osuđivanje za kazneno djelo ili javno ponašanje dužnosnika – kažu iz Googlea

Obrazac možete ispuniti ovdje, uz napomenu kako je isti tek prva verzija te da rade na što skorijem dovršetku implementacije zahtjeva za uklanjanje u skladu s europskim zakonima o zaštiti podataka i privatnosti.

Click to comment

Odgovori

To Top