Najnovije

Ubuntu 14.04 dostupan za preuzimanje

Prošle su dvije godine otkako je Canonical izdao Ubuntu 12.04 LTS, inačicu s petogodišnjom podrškom (Long-term Support). U međuvremenu smo dobili verzije 12.10, 13.04 i naposljetku 13.10, čija podrška prestaje u srpnju ove godine. Ubuntu 14.04, kodnog imena Trusty Tahr, je predstavljen danas i dostupan je za besplatno preuzimanje u 32 i 64-bitnoj verziji za PC i 64-bitnoj za Mac. Ukoliko ste već korisnik Ubuntua, sustav možete nadograditi putem centra za ažuriranja.

Neke od novosti koje nas očekuju su novi zaključani zaslon i prozori bez rubova sa zaglađenim uglovima, a mnogima će se svidjeti što se sada opcije aplikacija prikazuju na vrhu odabranog prozora, a ne na vrhu zaslona u statusnoj traci. Compiz je novi grafički engine koji pokreće Ubuntu i sve animacije rade apsolutno glatko i bez ikakvog trzanja. Optimiziran je i za zaslone velike rezolucije, što je bio veliki nedostatak prijašnjih verzija jer se ikone u pokretaču nisu mogle smanjiti na manje od 32 piksela (sad idu do 16). Tu je i Unity 8, ali samo kao preview koji može koristiti jedino developerima.

ubuntu-desktop

Sustav dolazi s najnovijim verzijama preglednika Firefox, uredskog alata LibreOffice, e-mail klijenta Thunderbird, preglednika i organizatora slika Shotwell, glazbenog playera Rhythmbox i IM i VoIP klijenta Empathy. Veliki broj aplikacija se i dalje može skinuti putem Software Centrea. Nažalost, više nema Ubuntu One servisa, ali uvijek možete potražiti alternativu za pohranu podataka u oblaku.

Na kraju spomenimo da Ubuntu 14.04 podržava sav najnoviji hardver, pa uz zajamčenu petogodišnju podršku po pitanju sigurnosti i ispravljanja grešaka apsolutno nimalo ne zaostaje za Windows operativnim sustavom, a uz sve to je i besplatan.

Link za preuzimanje

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh