Najnovije

Službeno predstavljen Windows Phone 8.1

Microsoft je službeno predstavio prvu veliku nadogradnju Windows Phone 8 operativnog sustava koji kao i verzija za stolna i prijenosna računala nosi oznaku 8.1. Novosti su brojne, pa krenimo nekim redom.

Cortana je osobni virtualni asistent. Nije baš neko lako pamtljivo ime poput Siri, ali sigurno je bolje od Google Now ili S Voice. Poput spomenutog društva, može podesiti podsjetnike i alarme, prikazivati sportske rezultate, pozvati kontakte ili pretraživati internet pomoću tražilice Bing, sve što se i očekuje od virtualnog asistenta. Ovisno o onome što pretražujete, odnosno prema vašim interesima, prikazuje korisne obavijesti. Usluga će prvo biti dostupna u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, zatim slijedi Kina i onda polako ostatak svijeta.

cortana cortana 1

Ono što je najviše korisnika čekalo je unaprijeđeni tzv. akcijski centar. Tu se nalaze brze postavke poput kontrole osvjetljenja, Wi-Fi-ja, Bluetootha, GPS-a i rotacije zaslona te obavijesti o porukama, pošti ili korisne informacije koje pronalazi Cortina. Windows Phone malo kasni za konkurencijom, Android ove mogućnosti ima odavno, a iOS od prošle godine, odnosno od izlaska iOS-a 7.

Zaključani zaslon je doživio možda najveće promjene. Moguće je dodavanje aplikacija, mijenjanje tema, unosa iz kalendara, itd. Više ne morate birati između ponuđenih boja pločica, sada vam je na izboru bilo koja slika iz galerije kao njihova pozadina, a čak se po želji može dodati treći stupac pločica, što je nekad bilo rezervirano samo za velike zaslone velike rezolucije.

Internet Explorer 11 donosi mod za čitanje koji izdvaja tekst na web stranici kako bi bio čitljiviji. Tu je i asistent za lozinke koji može sinkronizirati više uređaja i InPrivate mod za inkognito pregledavanje sadržaja, što znači da nakon zatvaranja kartice briše kolačiće i povijest posjećene stranice. IE 11 sada podržava WebGL i YouTube HTML5 video player.

Kao što se može vidjeti na nekim snimkama zaslona, Windows Phone 8.1 ima navigacijske tipke na zaslonu, što eliminira potrebu za kapacitivnima. Korisnici više neće trebati ni alternativu za podešavanje “tihih sati”, odnosno načina rada u kojem vas kroz određeni period mogu kontaktirati samo određene osobe jer je to sada ugrađena opcija. Ni tipkovnica nije prošla bez poboljšanja, dodan je “Wordflow”, nešto što je u narodu najčešće poznato kao Swipe, tj. klizanje umjesti odabira pojedinačnih slova. Microsoft je očito odradio dobar posao jer su se upisali u Guinessovu knjigu rekorda za najbrže pisanje na pametnom telefonu te tako skinuo Samsung Galaxy S4 s trona.

key

Najprecizniji datum dostupnosti Windows Phonea 8.1 je u roku od nekoliko mjeseci, a popis uređaja koji će dobiti ažuriranje zasad nije poznat. Novi uređaji koji odmah dolaze s WP-om 8.1 se očekuju krajem travnja i početkom svibnja. Prema danim informacijama, to su Nokia Lumia 630 i Lumia 930. Ukoliko ste registrirani Microsoftov developer, morate se strpiti samo do 10. travnja.

Click to comment

Odgovori

To Top