Najnovije

Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 [RECENZIJA]

Samsung je nedavno predstavio svoju novu seriju Galaxy Tab 3 tableta, u kojoj uz Tab 3 Lite 7.0 koji smo mi testirali dolazi i Kids verzija, odnosno dječja verzija tableta koja dolazi s predinstaliranim aplikacijama namijenjenim djeci predškolske dobi. Novi – stari, kako god, Tab 3 Lite imali smo na testu tjedan dana, a u paketu smo dobili punjač s USB kabelom i sam Lite.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 193,4 x 116,4 x 9,7 mm
Masa: 310 grama
Ekran: TFT, kapacitivni ekran (16M boja), podržava multitouch, rezolucije 1024×600 px
Memorija: 8GB interne i 1GB radne memorije s mogućnosti nadogradnje putem microSD kartice do 32 GB
Kamera: 2MP, 1600×1200 px
Operativni sistav: Android 4.2 Jelly Bean
Procesor: Marvell PXA986, 2-jezgreni radnog takta 1,2 GHz

Ergonomija i dizajn

lite2

Galaxy Tab Lite je zapravo istovjetan Kids verziji, a ako ga usporedimo s drugim tabletima na tržištu u tom cijenovnom rangu primjećujemo da se ne ističe po pitanju dimenzija za razliku od Kids verzije tableta koji kad se stavi u gumenu masku podosta “proširi”.

Na prednjoj strani nalazimo 7-inčni TFT zaslon, Samsungov logo iznad njega, kao i prednju kameru. Ispod ekrana smještene su dvije kapacitivne tipke i tipka Home u sredini. S desne strane uređaja nalazi se tipka za paljenje odnosno gašenje i tipka za pojačavanje odnosno stišavanje zvuka, dok je s gornje strane ugrađen utor za slušalice. Na dnu lijeve strane smješten je utor za microSD karticu, a na doljnjoj strani nalazi se utor za USB kabel i otvori za zvučnike.

Na poleđini uređaja nalazi se kamera od 3,2 megapiksela i Samsungov logo, a ista je izrađena od plastike i može se skidati.

 

Ekran

lite3

Galaxy Tab Kids dolazi s ekranom dijagonale 7 inča rezolucije 1024×600 piksela, no bez obzira na mali ppi koji iznosi oko 170 (broj piksela po inču), prikaz slike je vrlo dobar no ista nije toliko oštra koliko kod nekih ostalih tableta kod kojih smo se navinuli na HD rezoluciju. Kutovi gledanja su također dobri, dok je prikaz na dnevnom svjetlu slabiji ako osvjetljenje ne podesite na maksimum.

Ekran u suradnji s CPU-om vrlo brzo odgovara na dodir, a kapacitivne tipke ispod ekrana iako su dosta dobro dimenzionirane ne posjeduju tzv. vibracijski odaziv, a nisu niti osvijetljene što je vrlo nepraktično u mraku. Što se tiče sučelja, virtualna tipkovnica je standardna za Android uređaje, a tipke su dovoljno velike i ima dosta razmaka između pojedinih slova pa je tipkanje kolko-tolko ugodno.

lite10

 

lite11

Operativni sustav i performanse

lite5 lite4

Tab 3 Lite baziran je na Androidu verzije 4.2 Jelly Bean, a za razliku od Kids verzije kod koje je moguće odabrati dva korisnička sučelja (standardnim i dječjim), kod Lite verzije dostupan je samo standardni način. U ovom “modu” nalazimo obično sučelje kakvo možemo naći na ostalim Samsungovim tabletima, odnosno svim uređajima pokretanim Androidom s TouchWiz sučeljem. U ovom načinu rada moguće je izabrati između jednog i sedam početnih ekrana na koje možete stavljati widgete i ikone aplikacija, a vrijedi istaknuti da se na samo jedan od tih sedam zaslona može staviti do 25 ikona. Početne ekrane također je moguće pregledavati i u horizontalnom položaju.

“Ispod haube” nalazi se 2-jezgreni procesor radnog takta 1,2 GHz uparen s 1 GB radne memorije, a uz ove osrednju konfiguraciju uređaj radi jako dobro i bez zastajkivanja. Lite dolazi s 8GB interne memorije, od čega je nama bilo dostupno 5 GB, no stvar spašava utor za microSD memorijsku karticu.

lite6

lite7

Kao i večinu uređaja koji nam dolaze na test, i Lite smo podvrgnuli Benchmark testovima, a testiranje smo odradili pomoću aplikacije AnTuTu. S AnTuTu smo ostvarili 11004 bod, što je Lite svrstalo iznad Samsungovog Galaxyja S2 te ispod Googleovog Nexusa 4.

lite8lite9

 

Trajanje baterije 

Punim imenom Samsung Galaxy Tab 3 Lite dolazi s baterijom kapaciteta 3600 mAh koja se ne može zamijeniti, a iz Samsunga tvrde da će uređaj izdržati 8 sati maksimalnog korištenja (glazba, videi…), odnosno 109 sati u stand-by načinu. Baterija se u našem slučaju pokazala dosta dobrom, izdržala je 3 dana umjerenog korištenja (uglavnom surfanja internetom i igranja igrica).

Zaključak

Samsung je lansirajući Lite i Kids verziju proširio svoju ponudu tableta, ciljajući najviše na obitelji s djecom školske i predškolske dobi. Iako uređaj ima neke nedostatke očekivane s obzirom na cijenu, ima i svoje prednosti. Kao prednosti ovog tableta naveli bi ergonomiju, utor za microSD karticu i brzinu rada, a kao nedostatke slabu kameru, nedostatak GPS-a i malu rezoluciju ekrana.

7

Uređaj ustupili: Grayling Hrvatska

Click to comment

Odgovori

To Top