Internet

Zagreb dobio jedno od najjačih superračunala u regiji

Zagreb je od Europske unije dobio računalo SGI UV2000, konfu od 18 modula od kojih svaki ima dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru. Sveukupno, 216 jezgri, 4,6 terabajta radne memorije te 42 terabajta memorije za pohranu podataka. Računalo je dobilo Sveučilište u Zagrebu, a projekt se financija sredstvima Sedmog okvirnog programa Europske unije. Pitate se koliko košta? 3,2 milijuna eura iliti 25 milijuna kuna.

Superračunalo namijenjeno je poboljšanju interdiscipliranih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u područjima glikoproteomike, epigenetike, genetičkog inžinjerstva, biokemije i računalne biologije, a zahvaljujući SSI tehnologiji koja omogućava integraciju velike količine procesora i memorije u jedinstveni računalni sustav koji prema korisniku izgleda kao jedno računalo, ova mrcina ima impresivnih 216 jezgri i čak 4,6 TB RAM-a.

SGI ostaje sretno udomljen u Sveučilišnom računarskom centru, a biti će na raspolaganju i drugim korisnicima sa Sveučilišta i iz sustava znanosti koji imaju potrebe za zahtjevnijim računalima.

superračunalo zg2

Click to comment

Odgovori

To Top