Najnovije

Sustav za prepoznavanje emocija automatski gasi auto ako je vozač ljut

Inžinjeri tvrtke Peugeot Citroen u suradnji sa znanstvenicima sa švicarskog sveučilišta EPHL testiraju sustav koji se sastoji od infracrvene kamere ugrađene u volan automobila, a računalni algoritam iz slike koju snima porepoznaje emocije vozača u realnom vremenu.

Znanstvenici su algoritam naučili iščitati emocije na ljudskim licima, a u svemu tome pomogle su im fotografije i videi koji održavaju različita emotivna stanja, pa sada njihov sustav može preponati dvije emocije, ljutnju i gađenje, a testiranja se obavljaju u uredima te u jednom od modela Peugeot Citroena u gradskoj vožnji.

Ovakav sustav u budućnosti bi mogao biti vrlo koristan, a osim u automobilima svoju budućnost bi mogao doživjeti i u video igrama. Na primjer, igra bi se prilagođavala emocijama igrača, dok kod automobila sustav koji upravlja vozilom mogao bi odbiti da uopće pokrenete automobil jer je prepoznao vaš bijes, ljutnju ili pak očaj ili samo automatski ograničiti brzinu ukoliko prepozna da ste prepuni euforije prema drugim sudionicima u prometu.

Click to comment

Odgovori

To Top