Najnovije

Samsung Galaxy Gear [RECENZIJA]

Iz Samsunga nam je na test stigao prvi njihov nosivi gadget, Galaxy Gear, pametni sat koji nagovješćuje gadgetoliku budućnost koja nam nezaustavljivo nadire. Samsung nas je kroz svoje reklamne kampanje podsjetio na Dick Tracya, Captaina Krika i Power rangerse, od kojih svi na zapešću nose novi, odnosno stari Gear koji je kompanijin prvi proizvod kojim se žele progurati na tržište nosivih gadgeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ergonomija i dizajn

Prednja strana sata zaštičena je brušenim aluminijem i Super AMOLED ekranom zaštićenim staklom, sam uređaj ima IP55 zaštitu, dok je ostatak ‘gadgeta’ izrađen je u kombinaciji plastike i gume koja se pokazala vrlo čvrstom. Na remenu je smještena kamera od 1,9 megapiksela koja otprilike 1 mm strši van remena, dok je na kopči smješten zvučnik koji služi za razgovor. Na desnoj strani sata nalazi se tipka za otključavanje i gašenje uređaja, a na lijevoj mikrofon.

Masa sata iznosi 73,8 grama, što je uobičajena težina za sat ove veličine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ekran

Što se tiče ekrana, Samsung je u Gear ugradio Super AMOLED dijagonale 1,6 inča i rezolucije 320×320 piksela, a s obzirom na ove niske karakteristike ekran ima odličnu čitljivost i kontrast. Po suncu je vidljivost vrhunska, gotovo nekarakteristična za AMOLED ekrane. Osjetljivost na dodir također je vrlo dobra, čak bolja od nekih pametnih telefona niže klase.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Operativni sustav i performanse 

Primjerak Geara koji smo testirali “vrti” Android verzije 4.2 kojem je uklonjena većina nefunkcionalnosti, pa se tako sustavm navigira pomoću ‘swipe’ gesta, prema gore, dolje, lijevo ili desno. Prilikom paljenja uređaja potrebnoga je prvo upariti s Galaxyjom Note 3 (koji smo također dobili uz Gear na test, a čiju recenziju možete pročitati na ovom linku), a nakon upoznavanja sa Noteom dočekuje nas sat u jednoj od 9 predinstaliranih verzija.

Na primjer, pomicanjem u lijevo s lock screena odnosno sata dolazimo do imenika, poziva i ostalih aplikacija koje se mogu prilagoditi pomoću Gear Managera, dok je pomicanjem u desno moguće pregledavati notifikacije, snimati glasovne bilješke, koristiti S Voice, pregledavati fotografije ili pak pokrenuti brojač koraka.

Budući da je ekran vrlo malen, Samsung se potrudio osmisliti intuitivno korisničko sučelje jednostavno za korištenje. U Gearu ‘kuca’ jednojezgreni procesor od 800MHz uparen s 512 MB radne memorije, dok je za pohranu podataka rezerviran prostor od 4 GB.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kamera

Riječ je o kameri od 1,9 megapiksela s BSI senzorom, a ubiti se radi o klasičnoj kameri koju Samsung obično ugrađuje s prednje strane svojih pametnih telefona. Gear može uslikati fotografiju u dvije rezolucije, 1392×1392 i 1280×960. U aplikaciju kamere se dolazi vrlo brzo, otvorena je za oko 1 sekundu od otključavanja sata te je odmah spremna za okidanje. Iako je slikanje satom pomalo nezgrapno jer zahtijeva postavljanje ruke u položaj u kojem ne vidimo što je na ekranu prikazano, sama kvaliteta fotografije je vrlo dobra.

Fotografije se na Note 3 prebace prvi puta nakon što se Gear preko bluetootha poveže s uređajem, što znatno olakšava posao.

Što se tiče videa, kvaliteta snimke je relativno dobra. Video je moguće snimati u rezoluciji od 1280×720 piksela u trajanju od 10-ak sekundi, iako su primjetna zastajkivanja i loša prilagođavanja kamere kod promjena u osvjetljenju.

U nastavku slijedi par fotografija, pa prosudite sami isplati li se slikati Gearom ili je ipak bolje posegnuti za Noteom 3.

20140322_15324420140322_13103320140322_152810

Trajanje baterije

Baterija kapaciteta 315 mAh nudi otprilike dva dana umjerenog korištenja, a puni se tako što se umetne u ‘dock’ koji je sa satom povezam pomoću pin konektora. Na samom dock-u nalazi se microUSB konektor za punjač, a punit ćete ga svaku ili pak svaku drugu večer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaključak

Kvalitetna kamera, mogućnost telefoniranja, solidan dizajn i performanse, kao i prihvatljiva autonomija karakteristike su jednog pametnog sata koji svakako može konkurirati na tržištu nosivih gadgeta. A ako sve te karatkeristite stavimo na hrpu, dobit ćemo kvalitetan pametni sat po dosta visokoj cijeni, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da će vam uz njega trebati i neki od Samsung Galaxy pametnih telefona.

Kako god, Galaxy Gear je u svakom slučaju upotrebljiviji gadget od npr. Googleovih Glass naočala, a po pitanju cijene je i dosta jeftiniji. Za Gear ćete morati izdvojiti 2,299 kn, što je ipak dosta visoka cijena za jedan pametni sat usporedimo li ga s Sonyjevim SmartWatchom 2 koji stoji otprilike 1000 kn manje i radi sa svim pametnim telefonima koji ‘vrte’ Android verzije 4.0.

7.5

Uređaj ustupili: Grayling za Samsung Hrvatska

 

Click to comment

Odgovori

To Top