Najnovije

Linux će profitirati od ukidanja podrške za XP

Ukidanje podrške za Windows XP uzburkalo je vodu među mnogim održavateljima računalnih sustava, stoga se traže i njegove alternative.

Skupina tvrtki koji se bave financijskim uslugama razmišljaju i o migraciji na GNU/Linux, prvenstveno na bankomatima.

Prema podacima Reutersa, 95% bankomata diljem svijeta koristi Windows XP. Nakon što 8. travnja Microsoft prestaje s podrškom za taj sustav, bankomati na kojima nije promijenjen ili nadograđen sustav pokretat će sustav koji nema nikakvu tehničku podršku. Procjenjuje se da će nakon tog datuma oko 60% bankomata u SAD-u i dalje biti na XP-u. Na njih 30% već se sada nalazi Linux.

Microsoft je, naravno, izjavio da će se nenadograđeni sustavi biti smatrani nezaštićenima te je savjetovao korisnicima XP-a da nadograde na bilo koju noviju verziju Windowsa što je prije moguće.

Većina računalnih stručnjaka ne slaže se s ovim naglim potezom Microsofta, a neki od njih predlažu i da je jedna od mogućnosti koju Microsoft nije razmotrio uvođenje plaćanja tehničke podrške za XP.

Međutim, i Linux zajednica je zadnjih mjeseci itekako djelovala te su se intenzivnije počele promovirati XP teme za najpopularnije distribucije i korisnička sučelja. Mnoge GNU/Linux distribucije nude ugodnija, a čak i jednostavnija sučelja, kao što su npr. Lubuntu s izrazito laganim LXDE te Linux Mint sa sučeljem MATE.

 

 

 

Click to comment

Odgovori

To Top