Najnovije

OpenStreetMap ‘potukao’ Google Maps u prikazu lokacija ZOI-a u Sočiju

OpenStreetMap kao projekt stvaranja kartografske Wikipedije, iznenadio je detaljnim kartama olimpijskih mjesta oko Sočija, gdje se ovih dana odvijaju Zimske olimpijske igre.

Taman kad su se opustili nakon stresova s otpadnutim kvakama i nadasve bizarno posloženim wc školjkama u određenim hotelima, korisnici Google Mapsa, a pogotovo Binga koji se trenutno nalaze u Sočiju vjerojatno su se iznenadili nedovoljno ažuriranim podacima na tim mapama.

Područja na kojima se odvijaju skijaška i snowboard natjecanja na Googleovoj karti prikazuju se više-manje kao blijede zelene pustopoljine. Bing nije pokazao ništa bolje rezultate.

Najjača snaga OpenStreetMapa su, kao i kod svakog open-source projekta – njegovi korisnici. Preko 1.5 milijun ljudi su se registrirali kako bi uredili kartu širom svijeta. Što više posjetitelja posjeti lokaciju, veća je vjerojatnost da mogu biti napravljene i detaljnije u roku od par tjedana.

Primjerice, znate li da putem OpenStreetMapa možete naći i karte biciklističkih staza? Dakako, Hrvatska je također dobro pokrivena i u tom segmentu.

Click to comment

Odgovori

To Top