Najnovije

Google nastavlja s projektom modularnog telefona

Google je uzeo podosta ozbiljno poraditi na Ara modularnom mobilnom telefonu. U intervjuu za britanski Time otkriveno je da će osnovna verzija ovog telefona koštati 50 USD.

Iako je Motorola, gdje je već prije započet rad na ovom projektu, prodana Lenovu, Google je zadržao određene odjele vezane za projekte naprednih tehnologija, kamo je spadao i projekt vezan uz modularni telefon Ara.

U Timeu je objašnjeno da je trenutni plan napraviti ‘roh bau’ telefon – prilagodljivi vanjski dio telefona početno dolazi s ekranom, okvirom i WiFi modulom. Uređaj bi trebao koštati 50 USD, a od ovog početnog modela korisnici mogu prilagođavati uređaj kako već žele… Npr., ukoliko žele 4G modul u mogućnosti ga je naknadno kupiti te ugraditi.

Način nadogradnje zvuči nam i dalje totalno futuristički – postojat će aplikacija koja će omogućiti korisnicima prilagođavanje određenih elemenata softvera, a što se tiče fizičkih komponenti, njih bi korisnici mogli nadograđivati na specijalnim kioscima koje će Google ‘posijati’ širom svijeta. Kiosci će sadržavati elemente i alate te u njima korisnici se mogu ‘igrati’ s nadogradnjom svojih uređaja.

Iako je na prvu ruku nejasno da li će uopće postojati velika potražnja za ovakvim konceptom ili će jednostavno privući isključivo entuzijaste (nešto slično kao što je napravljeno s mini računalom Raspberry Pi koji neupitno ima svoje tržište i osvojio je dio svijeta), zanimljivo je vidjeti da su iz Googlea otkrili da žele da ovaj projekt bude velik, a profit im u ovom slučaju uopće nije cilj. Bit će sigurno zanimljivo pratiti razvoj Ara projekta. Prva konferencija za razvojne programere održat će se već ovog proljeća.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh