Najnovije

Na današnji dan prije sedam godina Steve Jobs je predstavio iPhone, uređaj koji je promijenio naš način života

Na današnji dan, 9. siječnja 2007. godine, na MacWorld konferenciji Steve Jobs, odnosno ujko Steve, kako ga neki vole zvati, svijetu je predstavio iPhone, uređaj koji je potpuno promijenio način na koji koristimo mobitele, odnosno pametne telefone. Steve je najavio kako će Apple predstaviti tri revolucionarna proizvoda, iPod sa širokim zaslonom, telefon i odlični internet komunikator. Nakon toga je publiku upitao jesu li shvatili o čemu se radi i od tada u mobilnom svijetu više ništa nije bilo isto.

Iako je u startu doživio mnoge kritike zbog izostanka 3G povezivosti, MMS-a, snimanja video zapisa, ali i nedostatak multitaskinga. iPhone je u svijet pametnih telefona donio kapacitivni zaslon (prije iPhonea su se koristili rezistivni) koji je bilo moguće koristiti bez pripadajuće stylus olovke. U međuvremenu je Apple predstavio i App Store, centralno mjesto za kupovinu aplikacije, koje su se prije nalazile na raznim web stranicama.

Nakon što su u Googleovom taboru vidjeli iPhone, totalno su odbacili dotadašnji Android te krenuli s razvojem Androida koji bi radio na uređajima sličnima iPhoneu. Mnogi drugi proizvođači kao što su Nokia i BlackBerry pokušali su se prilagoditi novom trendu, ali bezuspješno. Kasnije je i Microsoft preradio svoj postojeći Windows Mobile (čiji koncept nikada nije zaživio), no uskoro su i u toj kompaniji shvatili da moraju ponuditi nešto potpuno novo pa su na tržište izbacili Windows Phone, o čijoj kvaliteti i usporedivosti s Androidom i iOS-om nećemo raspravljati.

Zahvaljujući iPhoneu, a nešto kasnije i iPadu, Apple je postao najvrjednija kompanija na svijetu mjereno prema tržišnoj kapitalizaciji i vrijednosti brenda. Apple trenutno raspolaže s najvećom količinom gotovine, koja broji preko 100 milijardi dolara.

Kako je izgledalo predstavljanje iPhonea pogledajte u videu ispod.

 

Click to comment

Odgovori

To Top