Gadgeti

Mozilla uspostavlja suradnju s Panasonicom

Nakon laganog pokretanja svog operativnog sustava za mobilne telefone, Mozilla razmišlja da se sustav iskoristi i za pokretanje smart TV uređaja, tableta i stolnih računala. Planovi se predstavljaju na ovogodišnjem CESu u Las Vegasu.

Kako su iz LG-a najavili da će njihove smart TV uređaje pokretati webOS, Panasonic je objavio da će surađivati s Mozillom kako bi se razvio Firefox OS za njihove televizore. S obzirom da su velike platforme kao što su Android i iOS izrazito strogo regulirane, za Panasonic itekako ima smisla u svojim TV uređajima koristiti izrazito otvorenu tehnologiju kao što je Firefox OS.

Firefox OS koristi HTML5 pa se aplikacije vrlo lako mogu prilagoditi da omogućavaju potrošačima kontrolu svojih TV uređaja putem mobilnih telefona ili tableta. Iz Panasonica su potvrdili i da Firefox OS žele koristiti i na ostalim uređajima iz njihovog portfelja.

Osim TVa i mobilnih telefona, Mozilla svoj operativni sustav želi proširiti i na tablet tržište. Stoga je sklopljeno partnerstvo s Foxconnom za proizvodnju početne linije tableta koji neće biti namijenjeni široj publici, već razvojnim programerima kako bi se pripremilo što više aplikacija za Firefox OS.

2014. će svakako za Mozillu biti zanimljiva godina. Google i Apple su na tržištu operativnih sustava za mobilne telefone i tablete ionako već dobro ustoličeni. Udio Windows Phone uređaja sve više raste, a istovremeno Samsung na mala vrata uvodi Tizen. Mozillin uspjeh očito će ovisiti o tome na koji će način krajnji korisnici prihvatiti Firefox OS kao funkcionalnu alternativu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh