Najnovije

Upoznajte konkurenciju bitcoinu

Litecoin je virtualna valuta koja je lansirana dvije godine nakon pojavljivanja bitcoina. Ima iste karakteristike i sličnu mrežu kao bitcoin, a stvoren je kao njegov konkurent s ciljem da, u slučaju eventualnog raspada na bitcoin mreži, preuzme prevlast na internetskim stranicama za transakciju virtualne valute.

Cilj ove relativno nove virtualne valute je obrada bloka svake 2,5 minute, što omogućava četiri puta brže transakcije nego bitcoin. Litecoin mreža može proizvesti maksimalno 84 milijuna litecoina, što je četiri puta više nego bitcoin mreža.

Ulagači već govore o konkurenciji i mogućnosti zarade, no učinkovitost bitcoina je i dalje puno veća, kao i njegova vrijednost. Bitcoin trenutno ima vrijednost oko 900 dolara, dok kod litecoina je samo 30ak dolara.

Virtualne valute postale su popularne ovih godina prvenstveno zbog razloga što ih ne kontroliraju centralne banke, koje pak, su više-manje pod utjecajem izvršne državne vlasti. Njihova vrijednost se utvrđuje pomoću skupa računala, a posjeduju i prirodnu zaštitu od inflacije i prevare.

Međutim, budućnost im je neizvjesna te je ta činjenica jedan od glavnih njihovih nedostataka. Također, kod virtualnih valuta ne postoji bar relativna stabilnost kao što je riječ kod klasičnih valuta te njihova vrijednost može značajno varirati. Istovremeno, iako trenutno apsolutno slobodne bilo kakvih utjecaja svjetskih moćnika, svjetske vlade će prije ili kasnije morati regulirati njihovo postojanje. Kao što se to već događa npr. s regulacijom interneta.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh