Gadgeti

Ubuntu Touch sljedeće godine napada konkurenciju

Mobilne platforme dobivaju još jednog konkurenta, Ubuntu Touch. To zapravo nije nikakva novost jer se Ubuntu može instalirati na uređaje koji zadovoljavaju hardverske kriterije, a i sam proces instalacije zahtijeva određeno znanje korisnika. Ono što mijenja stvari je podatak da je Canonical, tvrtka koja stoji iza Ubuntua, našla partnera koji bi za njih proizvodio mobilne uređaje. Nije poznato o kome se radi, ali se zna da će prvi uređaj pokretan Ubuntu Touch operativnim sustavom doći na tržište sljedeće godine. Canonical je sklopio ugovore s mnogim velikim operaterima kao što su Vodafone, Verizon, Deutsche Telecom, T-Mobile, 3, EE, KT, SK Telecom i PT.

Ubuntu Touch podržava aplikacije za Linux, web aplikacije poput onih za Firefox OS te aplikacije bazirane na Javi kakve imamo prilike vidjeti na Android, no Mark Shuttleworth iz Canonicala naglašava da je najveća prednost njihovog operativnog sustava to što nije Googleov OS. Zašto? Android je open source, ali sve više aplikacija je zatvoreno, što na kraju korisnike vodi raznoraznim servisima koji Googleu donose ogromnu zaradu, dok Ubuntu Touch garantira svoju otvorenost.

Nakon novih igrača, Firefox OS-a, Sailfish OS-a i možda Tizena, i Ubuntu Touch će pokušati zauzeti djelić tržišta. Možda mu i uspije s obzirom da je upravo Ubuntu zaslužan za sve veću popularnost Linuxa na osobnim računalima.

1 Komentar

1 Komentar

  1. 12. prosinca 2013. at 19:28

    3 godine vec programiram na Linuxu sto Suse sto Ubuntu i definitivno cu ovo isprobat 🙂

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh