Događanja

Europska unija mogla bi natjerati Apple da odustane od Lightning priključka

Svi već znate priču o Apple i njihovom stavu da moraju biti različiti i posebni. Tako su nedavno svoj 30-pinski priključak koji su koristili na gotovo svim uređajima zamijenili boljim i bržim Lightning priključkom, što smeta mnogima budući da ostatak svijeta koristi standardne micro-USB priključke.

Ipak, čini se da bi Appleovoj “politici” mogao doći kraj budući da se Zakonodavstvo Europske Unije jučer složilo oko nacrta koji bi sve proizvođače mobilnih telefona natjerao da koriste jedan, utvrđeni standard za punjače za sve svoje uređaje. Ovo se Appleu definitivno neće svidjeti budući da je njima draži i bolji (što je, ruku na srce i istina) njihov Lightning priključak. Navodno bi navedeni nacrt parlamentu EU trebao biti poslan na glasovanje već sljedećeg proljeća.

Ukoliko bi zakon bio izglasan u parlamentu, svaka zemlja članica EU dobila bi rok od dvije godine da isti ubaci u svoje zakonike. Proizvođači mobilnih telefona kao što su Samsung ili Apple dobili bi dodatnu godinu dana roka da implementiraju potrebne promjene. Ovaj potez vjerojatno bi se na kraju odnosio na cijeli svijet budući da je proizvođačima teško proizvoditi uređaje s različitim priključcima.

Ipak, smatramo da će Apple ovaj zakon vrlo lako izbjeći ako bude izglasan tako da svakom korisniku u EU uz iUređaj daju besplatni micro-USB adapter ili nešto slično, što bi im opet moglo uzeti poveću svotu novca, kojeg ionako imaju previše. Što vi mislite, je li bolje da za priključke postoji neki standard ili da svaki proizvođač radi što ga je volja? Pišite nam u komentarima.

Click to comment

Odgovori

To Top