Najnovije

Samsung tvrdi da Tizen može nadmašiti Android

on

Svako malo puštaju se određeni PR baloni o Tizenu kao Samsungovom novom alternativnom mobilnom OSu. Na konferenciji koju je ovih dana organizirala Linux zaklada, Samsungovci su prezentirali sudionicima da će Tizen moći konkurirati Android KitKatu te ga u jednom trenutku i brojčano nadmašiti. Istodobno, da će čak i bolje raditi na slabijim uređajima.

I dalje se izgleda nije odustalo od Tizena. Očito je riječ zbog dva razloga. Prvi je vjerojatno da u Samsungu razmišljaju da moraju imati pričuvni plan ukoliko se nešto dogodi s Googleom i Androidom. Drugi je taj da će Tizen u svojoj Lite verziji moći vrtiti i slabiji uređaji s 256 MB RAMa.

Iako je Android dominantna mobilna platforma, i dalje nije jasno kako su u Googleu zamislili dugoročni plan u njegovom razvoju. Naime, paralelno s Androidom, Google razvija i Chrome OS koji bi mogao u skoro vrijeme biti pogodan i kao operativni sustav za mobilne telefone.

Što se tiče slabijih uređaja, tržište smartfona jeftinijih od 1200 kuna u narednih pet godina će rasti s 240 milijuna prodanih uređaja na 758, tvrdi tvrtka za istraživanje tržišta ABI. Uzmimo u obzir i da su svi proizvođači mobilnih telefona ‘bacili oko’ na tržišta u razvoju koja vrve od ljudi koji još nisu kupili svoj prvi smartfon. S druge strane, procesori koje proizvode tvrtke kao što su Qualcomm i MediaTek omogućavaju kineskim tvrtkama proizvodnju vrlo povoljnih mobitela s dvojezgrenim i četverojezgrenim procesorima, a koji smanjuju jaz u brzini, pa čak i kvaliteti između njih i ‘high end’ modela. Potrošači, dakako, to itekako cijene.

S druge strane, i Nokia s Asha OSom svog konja za utrku na tržištima u razvoju ima. Kao i Mozilla sa svojim Firefox OSom. Dakako, ni Tizen, ni Asha OS ni Firefox OS nemaju pristup Google Playu (niti Appleovom Storeu) pa je teško reći da će bilo koji od njih osvojiti značajan tržišni udio, pogotovo jer su korisnici koji već posjeduju smartfone navikli na ‘svoje’ aplikacije. Vidljivo je to s Windows Phone OSom koji je tek sada na nekim tržištima počeo bilježiti dvoznamenkasti udio u prodaji smartfona.

Prvi Tizen telefon iz Samsunga ponovno je odgođen i očekuje se tek u 2014.

 

 

Preporučeno

8 Comments

 1. Radoš Ivan

  12. studenoga 2013. na 11:32

  Nokia 3310 Car svih mobitela..:D

 2. Vedran Surjak

  12. studenoga 2013. na 11:57

  moze pokusati, sretno mu bilo…

 3. Josip Denac

  12. studenoga 2013. na 12:17

  jao samsung od kuda sad ove baljezgarije

 4. De Va

  12. studenoga 2013. na 13:18

  nista ne moze nadmasiti onaj pravi izvorni android OS kakav ima Nexus 4 i 5… mogu oni pokusavat ali… 😉

 5. Mario Pehar

  12. studenoga 2013. na 14:22

  S obzirom kakvu podršku Samsung ima za svoj software i odnos sa korisnicima, ovo im je već upalo u vodu…

 6. Soky Fiume

  12. studenoga 2013. na 14:23

  izgubit ce milijarde dolara na tome

 7. Manuel Belšak

  12. studenoga 2013. na 16:57

  zakaj opće raditi alternativu androidu, nek idu korak dalje od androida i općenito smartphonea 😀

Odgovori