Najnovije

Pročitajte kako možete spremiti Wikipediju na računalo

Aplikacija otvorenog koda Xowa automatizira proces preuzimanja i prikaza cijele Wikipedije na vašem računalu. Softver prikazuje izvanmrežnu kopiju 4.4 milijuna članaka i to s kompletnim HTML formatiranjem.

Xowa i nije neka novost jer je do sada imala podršku za jednostavniju verziju Wikipedije, ali od sada podržava punu verziju kakvu je vidimo na internet preglednicima. Nažalost, za sada samo na engleskom jeziku. Od ostalih jezika za sada se priprema i njemačka Wikipedija, a ona je planirana za sredinu prosinca 2013.

Pored samog programa, potrebno je preuzeti i cijelu bazu podataka od 75 GB, za što će vam na 8 MBit internet vezi trebati manje od jednog dana. Moguće je preuzeti i bazu članaka od 25 GB koja ne sadrži popratne fotografije.

Autori programa za probu preporučaju jednostavniju verziju Wikipedije, tzv. Simple Wikipedia. Ona predstavlja približno jednaku simulaciju engleske Wikipedije, no puno manju. Sadrži oko 184 000 stranica i 90 000 fotografija. Tekstualna verzija ‘teška’ je 200 MB i postavlja se u roku od pet minuta. Sa slikama zauzima 1.7 GB.

Xowa je dostupna za Windows, GNU/Linux te OS X sustave.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh