Najnovije

Kruška k’o jabuka – isprobajte na PC-u Pear OS

GNU/Linux distribucije poznate su po svojoj izuzetnoj mogućnosti prilagodbe. Tako se ovih dana iznjedrilo osmo, sazrelo izdanje Pear OS distribucije, koja će mnogima biti zanimljiva iz razloga što, ne samo da besramno liči na Apple OS X sustav, već se i po nekim dodanim aplikacijama tako i ponaša.

Za njeno pokretanje bit će potreban ne odveć prebrz procesor (barem 1 GHz) te minimum 512 MB RAMa. Naravno, ukoliko samo želite vidjeti kako to sve izgleda, instalacijska *.iso slika (koju pored prženja na DVD možete i instalirati na USB memoriju, primjerice putem alata UNetbootin) podržava i podizanje sustava u ‘live’ načinu, dakle bez instalacije na disk.

Sustav nudi i korištenje Pear Cloud usluge – besplatno možete pohraniti i do 2 GB podataka, a za veće količine potrebno je platiti određenu naknadu.

Sam sustav je baziran na Ubuntuu 13.04 što znači da će na velikoj većini PCa raditi po principu ‘instaliraj i sve bi trebalo raditi k’o iz cuga’. Svi programi koji će vam trebati već su više manje i instalirani, a ukoliko trebate dodatne, vrlo ih je lako instalirati jer mnogi od programa koji već koristite na svojim Windows ili OS X sustava imaju i više nego dostojne besplatne alternative za Linux. Za bilo kakve ostale ‘kerefeke’ i komplikacije, ukoliko se pojave, vrlo lako može se konzultirati i bilo koji od internetskih foruma.

Recenziju Pear Linuxa 8 možete pronaći na partnerskom portalu Linux Za Sve, a sustav preuzmite ovdje. I sam dizajn weba izgleda poznato, zar ne? 🙂

3 komentara

3 Comments

  1. 22. studenoga 2013. at 14:40

    Cak ni po dizajnu nije isti,isti a kamoli necem drugom

  2. 22. studenoga 2013. at 15:07

    Nije isti dizajnom, već dosta sličan, ali je “pod haubom” drugačija priča ( Pišem ovo kao korisnik / vlasnik MB-a i PiCeka čiji primarni OS je Debian 🙂 )

  3. 22. studenoga 2013. at 16:48

    Za sve “fanboy-e” koje naravno vrijeđa bilo kakva usporedba nečeg “običnog” sa Apple-om, Mac OSX je baziran na BSD-u (daklem Unixoidan je ko i Linux), štoviše to je najjača karika Mac OS-a.

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh