Najnovije

3G i 4G usluge uskoro i tijekom letova unutar EU

Europska komisija danas je usvojila nova pravila koja omogućavaju korištenje bežičnih komunikacijskih tehnologija u zrakoplovima koji lete iznad zemalja Europske unije.

Dakle, od sada pa nadalje, frekvencijski spektar koji koriste 3G i 4G (LTE) mreže moguće je koristiti i iznad 3 km nadmorske visine. Do sada to je bilo omogućeno samo za 2G (GSM) mrežu.

Ova odluka kreira brojne mogućnosti za zrakoplovne kompanije, kao i za putnike jer će nesmetano moći koristiti smartfone i tablete prilikom letova.

Zrakoplovne tvrtke moći će razviti brojne internet usluge za vrijeme leta, a istodobno će i sami moći izabrati kojim će uslugama opremiti zrakoplove. Istraživanja su pokazala da je putnicima važnije korištenje SMSa i e-maila od glasovnih usluga.

Ove će usluge biti omogućene pomoću tehnologije tzv. zrakoplovne komunikacijske mreže – MCA (Mobile Communications On-Board Aircraft). MCA tehnologija je ista kao i klasični roaming, no podaci se šalju putem satelitskih veza. Istodobno, neke europske tvrtke rade na na uvođenju nove direktne zrak-zemlja širokopojasne veze (DA2G) koja bi mogla izbjeći korištenje satelita.

Click to comment

Odgovori

To Top