Najnovije

Mobiteli, sretan vam rođendan!

17. listopada 1973. dan je kada je u Ured za patente SAD-a podnesen zahtjev za registraciju patenta broj 3,906,166. Riječ je o patentu za sustav mobilne telefonije, a kojeg je izradio Martin Cooper iz Motorole.

Cooper je zajedno sa svojim timom izradio koncept te finalni proizvod koji je izbačen na tržište. Prvi mobilni telefon komercijalno je započeo s radom tek deset godina kasnije, a potaknuo je radikalnu promjenu na tehnološkom i komunikacijskom tržištu na način da su se pozivi obavljali prema osobi, a ne prema određenoj lokaciji, odnosno stanu ili kući.

Prva osoba u povijesti koja je obavila poziv mobilnim telefonom (i pri tome je u biranju pogriješio broj) je bio također Martin Cooper. Početni model Motorole DynaTAC imao je skoro niti 1 kg, a baterija je imala snage za pozive ne dulje od 30 minuta (ili za 8 sati u standby načinu) te bi potom trebala ići na punjenje.

Možda ni sam Martin nije bio svjestan kako je za manje od pola stoljeća proizvod koji je patentirao postalo računalo u malom. Računalo kojim se može fotografirati, slušati glazba i izrađivati filmovi.

Sjećate li se prvog vašeg mobilnog telefona? 🙂

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh