Internet

Provjerite u kojim zemljama običan ‘lajk’ može dovesti do zatvora

Novi izvještaj organizacije “Freedom House” o slobodama na internetu pokazuje zabrinjavajući trend jer čak i one vlade za koje se smatra da su relativno demokratske započele su s kriminaliziranjem ‘lajkanja’ za njih “neprikladnog” sadržaja na Facebooku.

Izvještaj pokazuje da je npr. u Indiji tijekom 2012. postoje slučajevi optužbi prema tzv. IT Zakonu za postavljanje ili čak i ‘lajkanje’ objava na Facebooku. U jednom od najpoznatijih, policija je uhitila ženu koja je objavila post u kojem se žalila na prometni kolaps u njenom gradu prilikom obilježavanja smrti vođe hinduističke nacionalističke stranke. Njen prijatelj koji je ‘lajkao’ njen komentar također je priveden u policiju.

Na Tajlandu, koji inače ima stroge zakone protiv vrijeđanja monarhije i kralja, ministar tehnologije je upozorio korisnike da samo ‘lajkanje’ komentara takvog tipa može dovesti do krivičnog progona.

tablica-lajkdozatvora

Sjedinjene Američke Države, iako i dalje vrlo slobodne po međunarodnim standardima, izgubile su pet bodova od svoje ocjene zahvaljujući špijunskim objavama iz NSA. Brazil, kao država koja je zbog slučaja Edwarda Snowdena bila najkritičnija prema SAD-u, također je pao na listi zahvaljujući “povećanju ograničenja on-line sadržaja, posebno u kontekstu strogih izbornih zakona u zemlji”.

Prema izvještaju “Freedom Housea”, Island ima najslobodniji internet, najmanje slobodan je Iran, a Mjanmar je pokazao najveći napredak.

Click to comment

Odgovori

To Top