Najnovije

Policija u SAD-u koristi metke s GPS-om za bolju potjeru

Iako nam one na filmu izgledaju zabavno, policijske potjere u Americi stvaraju brojne probleme pa nije rijetkost da u njima stradaju civili, a nerjietko i policijski službenici.

Naime, američkim policajcima već neko vrijeme pomaže sustav za “tagiranje” automobila metkom koji u sebi sadrži GPS odašiljač koji bi trebao omogućiti da potjere postanu znatno manje agresivnije, dok će istovremeno osumljičenicima biti nemoguće pobjeći automobilom.

Cijeli sustav nosi naziv StarChase, a sastoji se od lasera na komprimirani zrak koji se ugrađuje u masku hladnjaka policijskih automobila, konzole za pucanje, posebnog metka odnosno projektila opremljenog GPS odašiljačem koji se lijepi na vozilo i lokacijskog softvera nalik na Googleove karte, koji omogućuje praćenje “upucanih” vozila.

Cijeli sustav s instalacijom na jedno policijsko vozilo iznosi oko 27,600, a svaki metak oko 2,700 kn.

2 komentara

2 Comments

  1. De Va

    30. listopada 2013. na 20:35

    sta uopce komentirati o naciji koja je zasnovana na temelju rata.. kako i nebi imali sva pomagala, djed i baka mi voze malog Chevrloet-a… kad sam uzeo auto u svoje ruke i vozio se ostao sam zapanjen kako na svakom djelicu poput retrovizora i haube pisu ajmo reci ( instrukcije sta, di, kak, zasto ) najgljuplji narod ikad… prezirem ih

  2. Vedran Surjak

    30. listopada 2013. na 21:18

    ti ameri vise ne znaju na kakve bi gluposti trosili lovu…

Odgovori

To Top