Najnovije

Podvodni internet u svjetskim oceanima

WiFi veze se sada mogu naći i u pustinjama Afrike, oko glečera na sjevernom polu, kao i u avionima na velikim visinama. Postojalo je međutim još jedno mjesto gdje internet nije stigao, barem do nedavno. Istraživači sa Sveučilišta Buffalo iz New York-a su razvili računalnu mrežu za velike dubine koja može usmjeravati podatke s uronjenih senzora u oceanima, morima i jezerima do bežičnog uređaja korisnika u stvarnom vremenu. Cilj kreiranja podvodnog interneta je pomoći ljudima da dobiju bolju procjenu onoga što se događa u dubinama oceana. Podvodni internet može pomoći znanstvenicima da otkriju cunamije i pošalju upozorenja stanovništvu, prikupljati podatke o onečišćenju vode, pratiti naftu …

podvodni WiFi

Tipični bežične mreže koriste radio valove za prijenos podataka, ali to ne bi bilo moguće u vodi. Agencije koje koriste podvodnu komunikaciju, kao mornarica i National Oceanic and Atmospheric Administration, koristite zvučne valove. Zvučni valovi bi radili za slanje informacija koji se onda mogu pretvoriti u radio valove, a to je dugotrajan postupak u više koraka.

Tim radi na tome kako bi pojednostavili proces prijenosa podataka iz podvodnih senzorskih mreža izravno na prijenosna računala, pametne telefona, tablete i ostale bežične uređaje u stvarnom vremenu. Nedavno su istraživači su uspješno testirali njihove podvodne računalne mreže u jezeru Erie.

Iako su znanstvenici napravili značajan napredak u njihovom podvodnom Internet poduhvatu, projekt je još uvijek u razvoju. Dakle, još može proći neko vrijeme prije nego što ljudi budu mogli raditi stvari kao što su pogledati i istražiti riblju vrstu na svojim smartphone-ovima za vrijeme ronjenja.

Click to comment

Odgovori

To Top