Događanja

Apple predstavio iPad Air, iPad mini s Retina zaslonom i još hrpu novotarija [SPECIJAL]

Kao što znate, Apple je upravo završio s predstavljanjem novih proizvoda, kojih ima hrpa. Uz nove iPade, tu je i poboljšani MacBook Pro te sve informacije o Mac-u Pro koji je javnosti predstavljen još u lipnju, na WWDC-u.

Krenimo prvo s iPadima. Svi smo očekivali iPad 5 i iPad mini 2, a dobili smo potpuno novi naziv iPad Air i iPad mini s retina zaslonom. iPad Air, odnosno peta generacija “velikog” iPada ima isti 9,7″ retina zaslon, tanak je svega 7,5 mm i težak je svega 450 grama. Iako smo se duboko nadali, Apple u nove iPade nije ugradio Touch ID tehnologiju poznatu s iPhonea 5s, koji usput rečeno, u petak stiže u Hrvatsku.

iPad Air, koji je ime preuzeo od MacBook linije, pokretan je novim 64-bitnim A7 procesorom, pretpostavljamo istim onim iz već spomenutog iPhonea 5s. U A7 procesoru nalazi se i M7 koprocesor koji koristi u praćenju korisnikove aktivnosti (ne NSA praćenju). Kao i obično, Apple nije dao detaljne specifikacije ovih čipova i koliko uređaj ima ugrađeno radne memorije, ali to obično saznamo čim ga se netko dočepa u ruke.

Što se iPada mini tiče, najveća novost je retina zaslon iste rezolucije kao i na većem bratu, što daje nevjerojatnu gustoću piksela. I manji je model također pokretan novim A7 procesor, što ga po performansama svrstava uz bok većem bratu. Dizajn je ostao isti, odnosno, veći iPad prilagodio se manjem iPadu da bi postao lakši i tanji nego prije.

Prodaja iPada Air započinje 1. studenog u puno zemalja. Pogodite tko je na listi? Hrvatska! Da, dobro ste pročitali, prvi put će neki Appleov proizvod doći u Hrvatsku u prvom krugu isporuke, što je odlično. Cijena ostaje ista, 499 $ za iPad Air (najslabiji model), dok cijena novog iPada mini iznosi 399 $. U prodaji ostaje i iPad 2, predstavljen davne 2011. godine te prošlogodišnji model iPada Mini po nešto manjim cijenama.

Sljedeći na redu je novi MacBook Pro, u koji je ekipa iz Applea ugradila novu generaciju, 4. po redu, Intelovih procesora. Naravno, MacBook Pro ima retina zaslon te je taj model s retinom čini nam se trenutno jedini, te da Apple više ne nudi Pro-ove s “normalnom” rezolucijom zaslona. 13″ model sada ima cijenu od 1299 $, dok onaj veći, 15″ model ima cijenu od 1999 $.

Iako je Apple novi Mac Pro pokazao još u lipnju, na WWDC konferenciji, tada su pokazali samo dizajn uređaja, a sada su poznate sve specifikacije i mjesec kada će ova “mrcina” krenuti u prodaju. Moći ćete birati između 4, 6, 8 ili 12 jezgri u Macu Pro, uz do 64 GB radne memorije i s dvije profesionalne AMD FirePro grafičke kartice. Naravno, pogonska snaga je Xeon E5 procesor iz Intela. Preporučamo da se uputite na Appleove stranice klikom na ovaj link i saznate više o novom Macu Pro.

Jedna velika novost je i to što je od sada svaka nadogradnja OS X-a potpuno besplatna, čak i za prijašnje korisnike Mac računala, čime je Apple dobio veliku (čitaj: ogromnu) prednost nad Microsoftom i njihovim eksperimentom nazvanim Windows 8. Također, aplikacije iz iLife i iWork kompleta su sada redizajnirane i prilagođene iOS-u 7 te besplatne svakom novom kupcu nekog od iUređaja. Apple nas je danas iznenadio s nekoliko novotarija, a na vama je da odlučite ima li među njima i nešto za vas.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh