Najnovije

Američki vojnici će uskoro imati prava Iron Man odijela

Uskoro bi tehnologija koju smo do sada viđali u stripovima i filmovima mogla postati korak bliža stvarnosti! Naime, američka vojska naručila je taktičko odijelo naziva TALOS, koje bi vojniku koji ga nosi moglo dati supermoći poput gledanja u mraku, dodatne snage ili zaštite od metaka.

Svako odijelo u sebi bi imalo ugrađeno računalo koje može odmah odgovarati na razne situacije i dati vojniku informacije koje inače ne bi znao. Na razvoju ovog projekta radi i MIT, a odijelo bi nekim dijelom bilo izrađeno od magnetoreološke tekućine, što bi značilo da se neki dijelovi odijela mogu pretvoriti iz tekućeg u kruto stanje te tako transformirati iznimno brzo pod utjecajem magnetskog polja ili električne energije.  Kako piše TheVerge, cilj odijela je stvoriti potpunu balističku zaštitu.

Tu su i senzori koji mogu preopoznati temeraturu tijela, puls, tlak i ostale vitalne pokazatelje, ali bi i vojnika grialo/hladilo te osiguravalo mu kisik. Vojska na ovom i ovakvim eksperimentima radi već godinama, a ovaj bi prototip mogao biti gotov već sljedeće godine.

Odijelo kao takvo vjerojatno neće imati ugrađeno oružje, ali bi vrijedilo pričekati još koju godinu da poleti kao Iron Man. 🙂

Click to comment

Odgovori

To Top