Događanja

Nokijin privremeni CEO govori o “sljedećih 150 godina”

Svi pričaju o Microsoftovom preuzimanju Nokije za 7,2 milijarde $ i Nokijinim počecima prije 150 godina kao proizvođačima papira, čizmi i automobilskih guma, ali što je sa “sljedećih 150 godina”? Privremeni CEO Risto Siilasmaa govori kako je ovo početak novog razdoblja. Nokia je trenutno najpoznatija po svojim mobilnim telefonima, ali čime će se baviti u budućnosti? Tvrtka je zadržala tri djelatnosti: NSN (Nokia Solutions and Networks), HERE karte i Advanced Technologies. NSN proizvodi telekomunikacijsku opremu za mobilne širokopojasne veze, a HERE se ionako koristi u Microsoftovom Windows Phoneu, s ciljem da se proširi i u automobilske navigacijske sustave.

Advanced Technologies se bavi upravo onim što i samo ime predlaže – naprednim tehnologijama. Tu spadaju i planovi za budućnost tvrtke, a kako Nokia posjeduje vrlo velik broj patenata vezanih za komponente mobilnih uređaja i za prijenos mobilnih podataka, za očekivati je da će im to biti jedna od jačih djelatnosti. Iako je Microsoft za 2,17 milijardi $ na 10 godina dobio pravo na korištenje patenata, njih 30.000 vezanih za raznorazne uslužnosti i 8.500 za dizajn, njihova vrijednost je 6 milijardi $ i Nokia lako može zarađivati samo od licenci.

Brendovi Lumia i Asha su također u Microsoftovom vlasništvu i još se ne zna hoće li nastaviti koristiti njihove nazive. Ukoliko to ne učine, neće nam ostati ništa što bi nas podsjećalo na nekoć najvećeg proizvođača mobilnih uređaja. No, unatoč svemu, izgleda da Nokijina budućnost nije tako crna.

6 komentara

6 Comments

  1. 11. rujna 2013. at 11:55

    stoji slika iphona a priča se o nokiji lol 😀

  2. 11. rujna 2013. at 12:15

    Lol

  3. 11. rujna 2013. at 21:46

    Slijedi povratak korijenima.. 🙂

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh