Društvene mreže

Kako prepoznati laž u chatanju?

Jeste li ikada primjetili one pauze kod vaših sugovornika tijekom chatanja, bilo na društvenim mrežama, skypeu ili nekom drugom komunikacijskom kanalu? Znanstvenik Tom Meservy sa BYU sveučilišta tvrdi kako pauze upućuju da se možda radi o pisanju laži.

Isto tako, njihova istraživanja pokazala su da “lažljivci” najčešće uređuju svoje poruke i šalju kraće odgovore nego u slučaju kad govore istinu.

“Digitalne konverzacije su plodno tlo za obmanjivanje, jer prikrivaju uobičajene znakove lažljivaca, pa se njihove se poruke uvjerljivim” – rekao je Meservy te dodao – “Nažalost, ljudima je jako teško otkrivati obmanu, pa mi razvijamo metode koje će im u tome pomoći”.

Tim znanstvenika zajedno s Meservyem razvio je i računalni program koji je u stanju voditi razgovore s ljudskim sugovornicima, a potom su proveli istraživanje na 100 studenata s dva sveučilišta te su im postavili 30-ak pitanja. Sudionici su morali lagati u 50% svojih odgovora, a kasniji rezultati otkrili su da je za pisanje laži studentima trebalo čak 10 puta duže vremena za odgovor.

8 komentara

8 Comments

 1. Domagoj Dedić

  9. rujna 2013. na 17:50

  a možda taj netko chata sa nekim drugim ili radi nešto sa strane,mislim da mu je zaključak glup…

 2. Tajana Vidaic

  9. rujna 2013. na 17:52

  briga me… Lažu sebe a ne mene

  • Stjepan

   9. rujna 2013. na 20:10

   jel si ti iz Srbije? Ne piše se lažu sebe nego lažu sebi

 3. Zoran Lucic

  9. rujna 2013. na 18:08

  Mozda sporo pišu?

  • jwarez

   9. rujna 2013. na 20:15

   Ja se slazem sa istrazivanjem, stotine puta su mi se dogodile situacije, cak desetke puta uzastopno i to od ljudi koji su mi dragi i koje kao poznam, da znam ih ali lazove je tesko procjeniti na prvu. Nije samo chet u pitanju, sjetite se tel. razgovora di je doticna osoba pravila pauze kad ih pitate netko pitanje koje je njima tabu. Da komunikacijom sa ljudima koji su mi bitni itekako imam intuiciju aktivnu i ona mi je govorila bezbroj puta da nesto nestima samo ja to nisam htio prihvatiti, uglavnom da neduljim mogu reci da mi je intucija pogrijesila 15-30%, a te postotke koje sam napisao su mozebitni izgovori i vremensko nepoklapanje.

 4. Marieta Pogelšek Olujić

  9. rujna 2013. na 19:29

  a možda se pojedini dr. igraju i besposličare kad rade takva istraživanja

 5. Sreto Jankić

  9. rujna 2013. na 19:34

  možda su u šumi?!

 6. Anonimno

  10. rujna 2013. na 12:52

  istina, stalno to radim 😉

Odgovori

To Top