Najnovije

Hoće li se zbog jednog SMS-a srušiti zrakoplov?

Vjerojatno neće. No, kao što znate, svi elektronički uređaji moraju se obavezno isključiti za vrijeme leta zrakoplova – iako mnogi putnici ignoriraju upute. U jednom nedavnom američkom istraživanju navodi se da 1/3 putnika ne gasi svoje uređaje tijekom polijetanja ili uzlijetanja, a američka FAA agencija dala je odgovor.

Postavlja se jedno zanimljivo pitanje – zašto korisnici MORAJU isključiti uređaj (bilo da se radi o e-readeru, mobitelu, tabletu) koji, vjerojatno, posjeduje “airplane mode” ili “in plane” funkciju, dok osoblje zrakoplova može koristiti tablete s kartama ruta?

Ne tako davne 2001. NASA je objavila dokument o utjecaju prijenosnih elektroničkih uređaja na stvaranje anomalija u letjelicama, a u izvještaju se navodi da “podaci jasno ukazuju da su neki događaji direktno utjecali na sustav u zrakoplovu te da su se događali tijekom kritičnih perioda leta posebno tijekom slijetanja i uzlijetanja”.

airplane-,ode

2003. otkriveno je da je pilot jednog čartera nazvao svoju suprugu tijekom leta i nije prekinuo vezu. Radilo se o pilotu čiji se zrakoplov sružio na Christchurch aerodromu kada je zrakoplovu ponestalo piste. Poginulo je osmero ljudi, a među njima i pilot. Istraga je pokazala da je pilotov mobitel poremetio navigacijski sustav u zrakoplovu.

Istraživanja su dokazala da su se tijekom posljednjih 7 godina dogodila 75 ometanja za koje piloti i inžinjeri misle da su povezana s mobitelima i drugim gadgetima – čak i s “airplane” opcijom, smartfoni navodno emitiraju elektromagnetska zračenja kao i uređaji koji se ne mogu spojiti na mreže npr. MP3 playeri.

Iako nove generacije zrakoplova imaju bolju zaštitu od elektromagnetskih ometanja, koliko putnika zapravo zna koliko je star zrakoplov u kojem putuju?

Vrijedi istaknuti da NE POSTOJE međunarodna pravila o tome kada bi točno putnici trebali isključiti svoje uređaje – većina američkih aviokompanija dopušta njihovu upotrebu na visini većoj od 3 kilometra.

3 komentara

3 Comments

  1. 6. rujna 2013. at 20:35

    pa da

  2. 6. rujna 2013. at 23:14

    bzwz, zrakoplovi su se rušili i kad nije bilo prenosne elektronike

  3. 7. rujna 2013. at 01:47

    ak se krene šta prema dole da pozove nekog na mjesto.. o.O ?? :-O +

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh