Najnovije

Shopping putem mobitela – sve što trebate znati

Internet je nedvojbeno jedan od najvećih tehnološkim izuma našeg vremena i danas bi bilo teško zamisliti život bez interneta. Internet je transformirao elektroničku komunikaciju do neprepoznatljivosti, revolucionarizirao je poslovanje i uveo neke nove trendove među potrošačima.

Zahvaljujući smartphonima i tabletima internet je postao dostupan i ljudima u pokretu, a dani kada smo trebali biti doma ispred računala kako bi pristupili internetu već su daleko iza nas. To su, naravno, iskoristili marketinški stručnjaci, oglašivači, trgovci i poduzetnici koji sve više shvaćaju da se navike potrošača mjenjaju i da one danas uveliko ovise o tehnologiji.

Recentna istraživanja britanske kompanije „BSS digital“ koja se, između ostalog, bavi i mobilnim marketingom pokazuju da se potrošači sve više oslanjaju na svoje uređaje kako bi kupovali online. Proveli su veliko istraživanje za vrijeme božićnih praznika 2012. godine i došli su do podatka da se čak 10%  kupaca koji su godinu dana ranije kupovali online koristeći isključivo računalo prebacilo na smartphone i tablete kako bi obavili online kupnju. U današnjem visoko konkurentskom tržišnom okruženju ovih 10% znači zaista puno i može biti prevaga između profita i gubitka. „BSS digital“ proveo je istraživanje na koji točno način potrošači koriste smartphone i tablete za online kupnju i došli su do podatka da 25% potrošača samo istražuje proizvod putem smartphonea, a kasnije obave kupnju putem PC-a, a 20% potrošača obavlja i samu kupnju putem smartphonea i tableta.

Postavlja se pitanja jesu li poslovni subjekti spremni za nove navike potrošača?

Ako je suditi po Googleu, čak 80% oglašivača u SAD-u nema internet stranice optimizirane za mobilne uređaje, slično je i u ostatku svijeta, a kakvo je stanje u Hrvatskoj možemo samo nagađati pošto ne postoje relevantni podaci niti u Hrvatskoj postoji agencija koja prati ovakve tržišne trendove . Razlog ovome je tradicionalni pristup pri izradi web stranica namijenjenih isključivo za prikazivanje na desktop računalu, no sve više i više web  development tvrtki u svoju ponudu uvrstilo je i optimizaciju za mobilne uređaje i tzv. „Responsive dizajn“ koji je danas postao „must have“ za sve iole ozbiljnije tvrtke.

Što kompanije mogu učiniti po tom pitanju?

Za početak svaka tvrtka koja svoje proizvode ili usluge nudi i putem interneta mora biti svjesna da potrošači ne koriste samo desktop računala za pregledavanje sadržaja njihovih web stranica. Nadalje, ako budžet to dopušta trebalo bi zaposliti osobu koja je zadužena samo za njihov tzv. „online presence“. Takva osoba trebala bi imati digitalno znanje u malom prstu što znači da mora odlično poznavati internet i mobilne tehnologije, mora se razumjeti u društvene mreže i mora znati barem osnove digitalnog oglašavanja. Ako budžet tvrtke ne može podnijeti zapošljavanje novih kadrova, onda bi trebalo pronaći agenciju ili konzultantsku tvrtku koja ima iskustva u ovom području. Obje opcije su dobre i zavise isključivo o budžetu i potrebama  tvrtke, ali činjenica je da se time treba baviti netko tko zna što radi – sve ostalo je gubitak vremena, a samim time i novca.

Mobilne aplikacije

Svakog dana se na tržištu pojavi nekoliko mobilnih aplikacija za različite platforme i danas ih je u opticaju preko milijun. Kako se broj aplikacija povećava tako se i smanjuje njihov životni vijek. Konkretno, samo 20% prosječnih korisnika koristi aplikaciju nakon prvog dana instalacije, a prosječna aplikacija ima manje od 5% šanse da bude korištena preko 30 dana. Opasnost predstavlja i činjenica da „usability“ pojedinih aplikaciji ovisi o tipu uređaja pa korisnici mogu imati drugačija iskustva ovisno o tipu uređaja kojeg koriste.

Web stranice za mobitele

Ovo je pristup u kojem se izrađuju zasebene stranice za desktop računala i zasebne za mobitele. Takav sistem radi na način da posjetioci koji pristupaju preko mobilnih uređaja budu preusmjereni na mobilnu verziju, a oni koji pristupaju preko računala su preusmjereni na klasičnu desktop verziju. Ovaj pristup ima jednu veliku zamjerku jer zahtjeva razvoj i održavanje dvije zasebne stranice što dugoročno znači više uloženog vremena i više uloženog novca te naposljetku manji profit.

„Responsive“ dizajn

Ovo je puno kvalitetniji pristup pri razvoju web stranice jer omogućuje da se prikazuje isti sadržaj na potpuno isti način bez obzira na dimenzije displeya korisnika koji pristupa stranici tj. bez obzira da li korisnik pristupa stranici sa desktop računala ili putem mobilnog uređaja (smartphona ili tableta). Stranica se prilogađava u skladu s uređajem što znači da korisniku uvijek pruža dosljedan izgled i osjećaj dok navigira samom stranicom što ju čini lako čitljivom sa minimalno scrollanja.

Učinite iskustvo mobilne kupnje besprijekornim

Nitko ne voli stajati u dugim redovima shopping centara kako bi platio nešto, a isto tako prilikom online kupnje nitko ne voli kada je to iskustvo prekomplicirano i zahtijeva od njega scrollanje stranicu po stranicu kako bi obavio kupnju jer je to u najmanju ruku frustrirajuće. Srž online kupnje je jednostavnost, brzina i sigurnost s ciljem da iskustvo mobilnog shoppinga bude  što manje „bolno“ i frustrirajuće. To se može postići na sljedeći način:

Adekvatna sigurnost

U istraživanju BSS Digitala također je otkriveno kako 1 od 3 potrošača ne vjeruje sigurnosti na smartphonima i tabletima pa koriste desktop računalo kako bi obavilo kupnju. Naravno da je sigurnost izuzetno bitna stavka u internet kupovini, ali bez obzira na to kupci ne bi trebali prolaziti beskrajne sigurnosne protokole kako bi platili. Postoji nekoliko načina kako pojednostavniti cijeli proces:

  1. Uvijek koristite najveću moguću enkripciju
  2. Koristite platformu za plaćanje koja je sigurna i kojoj ljudi vjeruju poput PayPala ili Skrilla (bivši Moneybookers)
  3. Razmislite o sklapanju ugovora sa telefonskim operaterom –  kupcima se iznos potrošen u vašem web shopu automatski dodaje na iznos telefonskog računa

Jednostavnost korištenja

Važno je da potencijali kupci nađu sve relevantne informacije o proizvodu u samo nekoliko klikova. To se može napravit sa reduciranjem potrebe za scrollanjem na stranici, izbjegavanjem Flash animacija i slika u visokoj rezoluciji koje mogu usporiti učitavanje stranice te korištenjem dovoljno velikih gumbi koje je potrebno kliknuti kako bi kupci došli do tražene informacije ili kupili proizvod.

Lokacija, lokacija i lokacija

Danas gotovo svi smartphonei i tableti imaju GPS, a korištenje lokacijske tehnologije, uz malo inovativnosti, može itekako pomoći. Kupci danas mogu locirati najbližu prodavaonicu koja ima točno traženi proizvod ili pak mogu biti obaviješteni o posebnim akcijama i popustima u njihovoj blizini. Kupcima treba omogućiti rezervaciju i plaćanje proizvoda putem mobitela te preuzimanje u najbližoj trgovini.

Ključna stvar u cijelom procesu je da saznate na koji način se vrši interakcija između vaših potencijalnih kupaca i web stranice. Redovito komunicirajte sa tvrtkom ili osobom koja je zadužena za vašu web stranicu i instalirajte Google analytics kako bi znali kako se kupci „kreću“ po vašoj web stranici/aplikaciji. Saznajte koji dio stranice kupci najviše posjećuju, a koji najmanje te prilagodite sadržaj kupcima jer naposljetku kupac je taj zbog kojeg Vaš posao postoji, a na Vama je da mu iskustvo kupnje učinite što lakšim i jednostavnijim.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh