Najnovije

Samsung Galaxy S4 Zoom – hibrid za avanturiste [RECENZIJA]

Protekli tjedan smo se družili s Galaxy S4 Zoom modelom iz Samsunga, hibridom fotoaparata i pametnog telefona.  Samsung je izradom ovog modela ciljao na publiku kojoj je kvaliteta fotografija snimljenih mobitelom na prvom mjestu pa nas tako ne čude neke karakteristike koje nemaju čak niti neki DSLR-ovi.

Uređaj je predstavljen u lipnju ove godine.

Karakteristike

 • Dimenzije uređaja: 125.5 x 63.5 x 15.4 mm
 • Masa: 208 g
 • Zaslon: 4,3”, Super AMOLED, 960 × 540, 256 ppi, Gorilla Glass 3, osjetljiv na dodir rukavica
 • CPU: 2x Cortex A9, 1.5 GHz
 • RAM: 1.5 GB
 • Interna memorija: 8 GB (dostupno 5 GB)
 • Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct
 • 3G: HSPA+ DC do 42 mbps
 • Operativni sustav: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Kamera: 16 MP/1080p; xenon bljeksalica, optički zoom 10x
 • Prednja kamera: 1,9 MP
 • Baterija: 2330 mah

Dizajn i ergonomija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao i svi Samsungovi uređaji, Galaxy S4 Zoom izrađen je od plastike (polikarbonata). Na prvi pogled njegova prednja strana identična je onoj Samsung Galaxy S4 Mini modela, umanjenoj verziji Galaxy S4. Tu je i 4,3-inčni zaslon o kojem ćemo detaljnije kasnije, a ispod njega se nalaze dvije kapacitivne tipke za povratak i otvaranje menija te jedna fizička tipka za povratak na početni zaslon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na vrhu prednje strane, iznad zaslona, smješteni su senzor udaljenosti i osvjetljenja, zvučnik i kamera za video-razgovore, dok je s bočne strane na vrhu smješten utor za slušalice i IR senzor.

Napretkom današnje tehnologije, gotovo svi noviji pametni telefoni imaju iznimno tanko kućište, pa tako Zoom izgleda vrlo debelo i nezgrapan za korištenje. No ipak, treba imati na umu da ovaj uređaj nije namijenjen širokim masama već užem krugu korisnika koji su spremni na veće dimenzije.

Zaslon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S4 Zoom nosi 4.3-inčni Super AMOLED zaslon. Radi se o zaslonu koji ima rezoluciju od 960×540 piksela te daje gustoću od 256 piksela po inču. Iako nema neke značajnije karakteristike, možemo reći da ispunjava svoju svrhu.

Ukoliko surfate internetom i u potpunosti odzumirate stranicu vidjet ćete da ekran ipak nije čisti HD, već se radi o qHD rezoluciji. U takvom načinu rada tekstovi na stranicama će biti ponešto zamuljani i nečitljivi no tu je opcija zumiranja koja spašava stvar. Šteta što se Samsung nije odlučio za ugradnju 720p ekrana, kojeg ima njegov rođak Galaxy Camera.

Operativni sustav i performanse 

Galaxy S4 Zoom kao i ostatak mobitela iz Galaxy serije dolazi sa TouchWiz sučeljem koje pokreće Android 4.2.2. Jelly Bean. Kako god, Samsung je u softver upakirao i nekoliko prečaca za aplikacije koje nisu predinstalirane na uređaju, već pritiskom na neku od prečaca otvara se Samsung Apps aplikacija s koje se može preuzeti ona koju ste htjeli pokrenuti.

Napravili smo i AnTuTu benchmark test čiji su rezultati dostupni u nastavku.

s4-zoom-benchmark1 s4-zoom-benchmark2

Jedna od zanimljivijih je aplikacija naziva WatchON koja koristi IR senzor smješten na vrhu uređaja za uključivanje ili isključivanje TV-a, DVD-a, BlueRay čitača i sl. uređaja. Aplikaciju smo isprobali na Samsungovom TV-u i funkcija ON/OFF radi besprijekorno. Ulaskom u aplikaciju potrebno je odabrati državu i proizvođača, što je prikazano u nastavku.

watch-on-zoom1 watch-on-zoom2

Još zanimljivija i puno funkcionalnija je mogućnost prikaza početnog zaslona koji se može prikazati u standardnom, te jednostavnom načinu prilagođenom starijim osobama i djeci. Opcija se zove “Easy Mode” i nema neke naprednije opcije kao stvaranje novih mapa, a nema ni donjeg reda ikona.

easy-mode-zoom easy-mode-zoom2

Kamera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsung je u ovaj uređaj ugradio cmos senzor koji okida fotografije od 16.3 megapiksela, dok veličina senzora iznosi 6.17 x 4.55 mm. Tu je i mogućnost optičkog zooma od 10x i optička stabilizacija slike.

Usporedimo li specifikacije Zooma i Galaxy kamere, možemo vidjeti da su doista slične. Osim što je Zoom tanji te podržava razgovore putem GSM mreže, ostale specifikacije su gotovo identične. Najveća razlika između ovog i konkurentnih uređaja je kamera s optičkim zoomom od 10x, zbog čega uređaj na stražnjoj strani ima poveću leću koja koje ga čine nezgrapnim za držanje – za razliku od Nokijine Lumije 1020 koja ne koristi optički zoom već se koristi tehnologijom “rezanja senzora” koji okida fotografije vrlo visoke rezolucije, čime se dobiju rezultati slični optičkom zoomu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ono što je malo razočaravajuće kod kamere je vrijeme potrebno da se otvori aplikacija za uključivanje iste, koje traje najmanje 3 sekunde. Naime, potrebno je pritisnuti gumb za uključivanje uređaja, otključavanje uređaja pa tek onda u izborniku pronaći ikonu kamere i kliknuti na nju ili držati gumb okidača duže od 2 sekunde.

slika-zoom

Vrijedi napomenuti da te 3 sekunde osposobljavanja kamere mogu vas koštati odlične fotografije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trajanje baterije 

U S4 Zoom ugrađena je baterija od 2330 mAh koja prema opisu omogućuje rad u stand by načinu od 570 sati, odnosno 14 sati razgovora. U praksi to iznosi oko dan i pol prosječnog korištenja, no ako ste zahtjevniji korisnik koji puno surfa, šalje puno e-mailova i okine podosta fotografije – pripremite se na punjenje već pred kraj dana.

Treba pohvaliti i izmjenjivu bateriju, koja se može zamijeniti ukoliko se isprazni tokom dana – što je kod nekih uređaja nemoguće.

Svaka baterija će s vremenom izgubiti svoj kapacitet, pa je tako nakon prvih godinu dana korištenja kapacitet Li-Ion baterije otprilike za 25%, a nakon sljedećih godinu dana i 60% manji. Zbog toga vrijedi pohvaliti Samsung koji je odlučio ponuditi mogućnost zamjene dotrajale baterije bez odlaska na neki servis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zaključak

Sve u svemu, S4 Zoom vrlo je zanimljiv hibrid fotoaparata i smartfona koji će zadovoljiti i najzahtjevnije avanturiste. Osim što ima ugrađen optički zoom od 10x, tu je i hrpa ostalih mogućnosti. Vrijedi istaknuti i xenon flash kojeg se mogu posramiti i neki skuplji konkurentni modeli. Kao jedinu negativnu stranu naveli bismo zamućenje fotografije koje je vidljivo ako snimate s najvećom razinom zooma uz slabije osvjetljenje.

Ono zbog čega najviše pati ergonomija jest velika leća na poleđini. No, ako ste korisnik koji bi koristio ovaj uređaj više u fotografske svrhe, imate našu preporuku!

Uređaj ustupili: Grayling

 

Click to comment

Odgovori

To Top