Najnovije

7 zanimljivosti koje niste znali o iPhoneu

iPhone je jedan od najpopularnijih smartphonea na svijetu, ali postoje stvari o iPhonu koje nisu toliko poznate javnosti, pa vam u nastavku donosimo 7 zanimljivosti koje možda niste znali o iPhoneu.

Appleov iPhone nije prvi iPhone

Nedugo nakon što je Apple najavio prvi iPhone, Cisco ih je tužio zbog imena uređaja. Naime, Cisco je prije nego što je iPhone uopće postojao registrirao taj naziv za VoIP uređaj koji omogućava komunikaciju putem Skypea bez računala. Taj Ciscov iPhone se pojavio 22 dana prije Appleovog iPhonea, ali su se kompanije na kraju dogovorile te su obje dobile pravo na korištenje tog danas planetarno popularnog imena.

U reklamama za iUređaje, uvijek je 9:42 sati na uređaju

Pitate se koji je razlog za ovu neobičnu odluku? Naime, budući da se predstavljanja novih Appleovih uređaja i njihove konferencije uvijek održavaju u 9 ujutro po tamošnjem vremenu, a predstavljanje uređaja se obično dogodi nakon uvodnog dijela (to je onaj dosadni kad Tim Cook priča o prodajnim rezultatima i ostalim postignućima tvrtke) koji traje otprilike 40-ak minuta, objasnio je jednom bivši predsjednik iOS odjela Scott Forstall (to je onaj koji je dobio ‘nogu’ zbog loših Apple mapa).

“Kada se na ekranu pojavi velika fotografija proizvoda, želimo da prikazano vrijeme na proizvodu bude što je moguće bliže onom koje se nalazi na satovima publike, a znamo da neće biti točno 40 minuta”, rekao je Scott. Za prvi iPhone odabrali su da to bude 9:42, te su bili jako uspješni u toj procjeni. Isto tako su uspješno procijenili da će iPad biti predstavljen u 9:41.

Slika Bono Voxa je u vašem iPhoneu

Uđite u Music aplikaciju na vašem iPhoneu, pronađite ikonicu Artists i pogledajte ju. Silueta koju vidite pripada Bonu Voxu, poznatom pjevaču grupe U2. Inače, Steve Jobs je bio dobar prijatelj s Bonom, pa je u jednom trenutku napravljen i posebni iPod koji se isporučivao s hrpom pjesama planetarno popularne grupe U2 koja je gostovala i u Hrvatskoj.

Originalna ikonica za Apple Maps vozačima je sugerirala da skrenu s nadvožnjaka

Ikona za Apple Maps prošla je velike promjene otkad su mape predstavljene prošle godine. Ikona za prve Apple Mape koju je Apple koristio na iOS-u 6 prikazivala je Appleovo središte u Cupertinu i rutu sa strelicom koja je pokazivala da vozač treba sletjeti s nadvožnjaka, ako želi da dođe do njih. Ipak to je u iOS-u 7 ispravljeno te nova ikonica sugerira kako da dođete do mjesta gdje će se graditi novi Appleov kampus koji izgledom podsjeća na svemirski brod.

Kodno ime prvog iPhonea bilo je ‘Purple’

Scott Frostall je na jednom svjedočenju na sudu (u parnici protiv Samsunga) rekao da je kodno ime prvog iPhonea bilo ‘Purple’ te da je njegov tim za razvoj iPhonea uzeo jedno cijelo krilo u Appleovom kampusu te ga nazvao Purple Dorm.

Na ulaznim vratima imali su poster za film Borilački klub (Fight club) s rečenicom: “Prvo pravilo Borilačkog kluba je da ne pričate o Borilačkom klubu”.

Steve Jobs je na prezentaciji prvog iPhonea naručio kavu za gotovo cijelu dvoranu u obližnjem Starbucksu

[youtube id=”vDNMOR4FJx8″ width=”620″ height=”360″]

Steve se, naravno, šalio. Ne znam kada ćete pod sadašnjim vodstvom Applea doživjeti nešto ovako, jer oni sve rade po planu, u odnosu na Stevea koji je improvizirao i tako nasmijavao publiku. Iznad pogledajte snimku ovog šaljivog događaja.

Appleov najveći rival, Samsung, izrađuje procesore za iPhone

Ovo ste možda već znali, ali svejedno moramo to spomenuti. Naime, Appleove ‘A’ generacije procesora se proizvode u Samsungovim tvornicama, ali Apple se sve više pokušava riješiti svog najvećeg rivala Samsunga te proizvodnju prebaciti kod TSMC-a i Intela. Iako su saveznici u proizvodnji čipova, Apple i Samsung se na frontu smartphonea “ne štede”.

Što kažete, jeste li znali neku od gore navedenih zanimljivosti? Pišite nam u komentarima.

 

 

11 komentara

11 Comments

 1. 30. kolovoza 2013. at 10:26

  sad su cak i jos vece smece nego kaj su bili prije 10 minuta hahaha..

  • 30. kolovoza 2013. at 10:33

   haha kaj se tice alcatela na grafickom nivou u rangu s ajfonom nisu ali sta se tice tehnickih specifikacija definitivno jesu.. kod ajfona valjda dizajn i ekran… ostalo je sramota… a budale i onak ajfon kupuju radi izgleda i jer je to kao mob za ”bogate” 😀

  • 30. kolovoza 2013. at 15:13

   (Y)

 2. 30. kolovoza 2013. at 11:01

  jebo vas iphone svaki dan to je obično smeće od moba!!

 3. 30. kolovoza 2013. at 11:46

  Fali vam činjenica da izrada jednog Iphone-a kosta 6.5 eura a prodaju ga po 1000…

  • 30. kolovoza 2013. at 15:57

   Jedina činjenica je da lažeš. Prvo izrada iPhone samo u tehničkom dijelu košta 167.50$, znači u to se još trebaju ukalkulirat troškovi razvoja, marketinga, prijevoza, prodaje, Što premašuje cifru od 200$, tako da je tvoja tvrdnja za koju pišeš da je činjenica lažna!
   Druga laž je da se prodaje po 1000 (nečega po tebi). Cijena je 199$ na ugovor i 599$ bez ugovora. Što je neka srednja vrijednost u usporedbi s uređajima istog ranga drugih kompanija.
   E sad pravo pitanje je zašto se ti barataš pojmom “činjenica” i mrtvo hladno lažeš?

   • 30. kolovoza 2013. at 21:16

    Tak, tak 😉 Reci ti njima!!

   • 31. kolovoza 2013. at 13:43

    imamo ovde iphone true fan-a.
    iphone je precijenjen mobitel. može se naći 2x bolji mobitel za duplo manje para (po mpc cijeni). – to je činjenica.

 4. 30. kolovoza 2013. at 11:53

  Ja sam ga imao 1 mj. i zamjenio to govno sa Sasugom….. super je.

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Most Popular

Vrh