Najnovije

LG Optimus G [RECENZIJA]

LG Optimus je predstavljen još prošle jeseni, ali tada je njegova dostupnost bila ograničena na svega nekoliko tržišta, što je već standardan potez LG-a. Optimus G je kod nas stigao tek prije nešto više od mjesec dana u ponudi Tele 2 operatera. Pitanje je sljedeće, je li Optimus G prekasno stigao u Hrvatsku budući da se u Hrvatskoj već prodaju ovogodišnji top modeli poput Galaxya S4, HTC-a One i Xperie Z.

Optimus G može konkurirati gore navedenim top modelima što se performansi tiče, budući da je Qualcommov Snapdragon S4 Pro još uvijek odličan čipset koji osigurava odlične performanse.

Osnovne karakteristike:

LG Optimus G

 • Dimenzije: 131.9 x 68,9 x 8,5 mm
 • Masa: 145 grama
 • Zaslon: 4,7”, IPS+ LCD, 1280×768 (16:10), 318 ppi, Gorilla Glass 2
 • SoC: Qualcomm Snapdragon S4 Pro
 • CPU: 4x Krait 1,5 GHz
 • GPU: Adreno 320
 • RAM: 2 GB
 • Interna memorija: 32 GB (dostupno 25)
 • Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, MHL (USB+HDMI)
 • 3G: HSPA+ DC do 42 mbps
 • 4G: LTE do 100 mbps
 • OS: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • Kamera: 13 MP
 • Video kamera: 1080p 30 fps
 • Prednja kamera: 1,3 MP
 • Baterija: 2100 mah

Prednosti:

 • odličan zaslon
 • podrška za gotovo sve video formate
 • solidne performanse

Nedostaci:

 • nema utora za SD kartice
 • nema USB on-the-go podrške
 • nema podrške za USB mas storage (samo MTP)
 • baterija nije izmjenjiva (osim u servisu)

 

Dizajn, i ergonomija:

LG Optimus G

Dizajn LG-ovih telefona prepoznatljiv je još od modela Prada, a glavne “karakteristike” tog dizajna su jednostavnost i elegancija. Uređaj standardno ima pravokutni oblik kućišta s blago zaobljenim kutovima, te zaobljenim stražnjim bridovima.

Jednako kao i većina današnjih smartphonea (izuzmimo Apple i HTC) i LG Optimus G je većinom izrađen od plastike, ali dojam koji uređaj daje je potpuno suprotan. Uređaj daje dojam kvalitete te se nećete sramiti izvaditi ga u društvu. Nema škripanja plastike i sličnih problema, ali LG je zbog toga morao žrtvovati izmjenjivost baterije.

Uređaj ima jednodjelno (unibody) kućište što znači da je baterija ne zamjenjiva (osim u servisu). S prednje strane uređaja dominira 4,7″ True IPS+ zaslon rezolucije, kao i na Nexusu 4. Razlika između dva navedena modela je to što Optimus G ima kapacitivne tipke, a Nexus 4 ima virtualne, onako kako je Google zamislio. Uređaj ima samo tri fizičke tipke, dvije za smanjivanje/pojačavanje zvuka te tipku za zaključavanje/gašenje uređaja. Na donjem bridu nalazi se otvor za mikrofon te micro-USB konektor. Na lijevom bridu nalaze se gore navedene tipke za smanjivanje/pojačavanje te utor za microSIM karticu. Na gornjem bridu uređaja nalazi se standardni 3,5 mm utor za slušalice. Na desnom bridu nalazi se tipka za zaključavanje. Osobno koristim Nexus 4 koji ima identičan raspored tipki kao i Optimus G pa mi privikavanje na raspored tipki nije trebalo, a ukoliko ste do sad koristili neki drugi uređaj trebat će vam otprilike tjedan dana za prilagodbu.

Optimus G vs. Nexus 4

Što se ergonomije tiče, uređaj lijepo leži u ruci, ali trebat će vam nekoliko dana prilagodbe. Tome što uređaj dobro leži u ruci pridonose i blago zaobljeni rubovi uređaja. Plastika od koje su izrađeni nije previše klizava što je još jedna prednost.

Zaslon:

LG Optimus G - Zaslon

LG Optimus G ima 4,7” IPS+ zaslon rezolucije 1280 x 768 točaka (omjer 16:10), što je dakle malo viša rezolucija nego kod 720p zaslona koji imaju 16:9 omjer. Nešto viša rezolucija rezultira time da ne možete gledati neki video preko cijelog zaslona, već vam se na vrhu i dnu zaslona (kada je uređaj postavljen horizontalno) pojavljuju tzv. black bar-ovi odnosno dvije crne crte. To je mala zamjerka, ali nije toliko primjetljivo i ne utječe na kvalitetu iskustva korištenja uređaja.

Ono što posebno moramo naglasiti kod ovog modela je LG-eva “Zerogap” tehnologija koju primjenjuje u zaslonima na svojim uređajima. Ta tehnologija izbacuje prazan prostor između slojeva zaslona, što u konačnici donosi takav prikaz na zaslonu da vam se može učiniti da ikonice doslovno plutaju po zaslonu. Ta tehnologija korištena je i u Nexusu 4.

Kut vidljivosti i preciznost kod Optimusa G ne dolaze u pitanje te možete biti sigurni da dobivate jedan od najboljih zaslona na tržištu. Ista stvar vrijedi i za prikaz boja i kontrast, a stvar na kojoj je LG trebao malo više poraditi je kvaliteta prikaza zaslona na suncu.

Operativni sustav, sučelje i performanse uređaja:

Početni zaslon LG Optimusa G

Ladica s aplikacijama na Optimusu GMultitasking

LG Optimus G dolazi s predinstaliranim Androidom 4.1.2. Jelly Bean što nije najnovija verzija, ali također nudi fluidnost pri korištenju te nema zastajkivanja i problema s korištenjem uređaja. LG se odlučio instalirati i svoju nadogradnju korisničkog sučelja Optimus UI, koja mi, ruku na srce, baš i nije “sjela”. Prvo, jako je slična Samsungovom TouchWiz-u (koji je, usput rečeno, jako ružan), a drugo, smještaj aplikacija u docku nije dobro koncepciran te je u dock moguće smjestiti samo tri aplikacije.

Iako mi se Optimus UI ne sviđa, na fluidnost i iskustvo korištenja nemam apsolutno nikakav prigovor, budući da je Google u Android 4.1 (pa nadalje) ugradio tzv. “project butter” koji dodatno poboljšava fluidnost.

Što se koncepcije početnog zaslona tiče, dostupno vam je sedam početnih zaslona koje možete puniti widgetima, prečacima i svime što vam srce poželi. Ipak, većina nas na svom Android uređaju koristi svega tri početna zaslona tako da to i nije neka prednost. Za razliku od većina smartphone-a s Androidom, početni zaslon Optimusa G moguće je koristiti u vodoravnom položaju. Tada se ikone automatski poslože i prilagode vodoravnom položaju, a dock se prebacuje na desnu stranu. Zgodno, ali ne baš praktično. Ipak, LG je zaslužio svaku pohvalu za prisutnost ove opcije.

Traka s obavijestima 4.1.2. Jelly Bean Dvije QSlide aplikacije pokrenute na Optimusu G Video playerBilješke Kalendar poluproziran

Kada spustite traku s obavijestima, imate što za vidjeti, budući da nam je LG tu servirao hrpu opcija. Prvo, tu je hrpa prečaca za paljenje/gašenje opcija na uređaju (Wi-Fi i slično). Zatim, tu su i QSlide prečaci za uključivanje plutajućih mini aplikacija, što je viđeno na Galaxy i Xperia uređajima. Na raspolaganju su vam mini web preglednik, video player, bilješke, kalendar i kalkulator. Iako je već viđeno na drugim uređajima, ovo je vrlo dobro izvedeno. Ono čime se LG razlikuje od ostalih je mogućnost podešavanja transparentnosti (providnosti) QSlide aplikacije na željenu razinu. Velika pohvala LG-u ide zbog prisutnog “slidera” za mijenjanje jačine osvjetljenja. Kako god, radi se o odličnom rješenju, ali nije baš primjenjivo na relativno malom zaslonu pametnog telefona.

Rezultat u AnTuTu Benchmark-u Usporedba s ostalim uređajima Rezultati u 3DMark testu

Što se performansi tiče, tu nemamo puno toga za reći. Iako je prošlogodišnji model, Qualcommov Snapdragon S4 Pro još uvijek spada u vrh ponude te se ne razlikuje puno od svog nasljednika, Snapdragona 600. Praktički, razlika je samo u tome što S4 Pro dolazi s taktom od 1,5 GHz, a Snapdragon 600 s taktom od 1,7 GHz.

Predinstalirane aplikacije:

Polaris office Quad core kontrola Vrijeme

Gotovo svaki Android uređaj, osim Google-ovih Nexusa, ima na sebi instaliranju nadogradnju korisničkog sučelja s pripadajućim joj aplikacijama, pa tako i Optimus G ima hrpu toliko-koliko korisnih aplikacija koje vam (ne)pomažu u raznim situacijama.

Najveća pohvala ide posebnoj aplikaciji nazvanoj Quick Translator koja vam može biti od velike koristi u inozemstvu, na putovanjima i slično. Naime, ova aplikacija pomoću kamere prevodi tekst koji se nalazi na primjerice, nekoj tabli, drugom zaslonu, na gotovo svim površinama. Dovoljno je usmjeriti kameru prema željenom tekstu, a softver će sam odraditi cijeli posao i prevesti vam željeni tekst na vaš jezik.

Notebook je LG-eva verzija Samsungove S-Memo aplikacije. U nju je moguće upisivati različite zabilješke prstom ili pripadajućim stylusom (naravno, on se prodaje kao dodatna oprema). Moguće je birati između nekoliko različitih vrsta zabilješki i boja podloga, a kao proširenje ove aplikacije imamo Quick Memo dodatak koji omogućuje čak i pisanje po početnom zaslonu, što i nije pretjerano korisno. Iako ovo rješenje nije novo, LG ga je relativno dobro izradio te unaprijedio s nekoliko dodatnih mogućnosti.

LG je dodao i posebnu aplikaciju za upravljanje, instaliranje i brisanje aplikacija instaliranih na uređaju. Tu je i file manager za rad s datotekama koji omogućuje izravno dijeljenje sadržaja putem e-maila, Bluetootha, WiFi direct protokla itd. LG je dodao i Polaris Office aplikaciju za uređivanje i pregledavanje MS Office dokumenata. Treba spomenuti i Quad Core kontrolu, koja pomaže pri optimizaciji procesora i time štedi bateriju.

Multimedia:

Popis pjesama u aplikaciji Glazba Galerija Glazba

LG je na Optimus G instalirao posebnu, vlastitu aplikaciju Galerija, koja se međutim ne razlikuje previše od one standardne koju imamo na Android uređajima. Tu nemamo puno za reći, sve radi glatko i bez problema. Treba pohvaliti poseban efekt smanjivanja i povećavanja sličica na zaslonu što se postiže “štipanjem” zaslona. Kao i na svakom Android uređaju, iz galerije možete dijeliti fotografije na puno načina, kako god vam srce poželi.

Za reprodukciju videozapisa zadužena je posebna aplikacija “Video” koja bez problema reproducira gotovo svaki video format koji zatražite. Ovo je velika prednost u odnosu na druge proizvođače budući da neki uređaji bez instaliranja dodatnih aplikacija ne mogu pokrenuti MKV ili AVI videozapis. Podržana je i reprodukcija 1080p videozapisa, ali za to ćete vaš Optimus G morati spojiti na neki drugi zaslon koji može prikazati 1080p video.

Treba spomenuti da se video player može koristiti i kao QSlide aplikacija koju smo opisali u tekstu iznad. Video player također podržava i titlove, što treba posebno pohvaliti.

Vrlo jak vanjski zvučnih te odlične in-ear slušalice su samo jedan razlog više zašto Optimus G treba koristiti i kao uređaj za slušanje vaše glazbene kolekcije. Pomoću aplikacije “Glazba” možete reproducirati sve pjesme na vašem Optimusu te to radi bez problema. Uz standardan prikaz detalja i mogućnosti razvrstavanja glazbe, možemo napraviti playliste i koristiti ručni equalizer, ukoliko se razumijete u te stvari.

Kamera:

Softver kamere na Optimusu G

LG Optimus G, za razliku od svog brata Nexusa 4, ne dolazi sa 8 MP kamerom već 13 MP kamerom, a razlika između te dvije je itekako vidljiva. Naravno, prisutna je i LED bljeskalica koja će vam pomoći da fotografije koje slikate u mraku izgledaju bolje. Nažalost, sučelje kamere ne dopušta fotografiranje i snimanje iz iste aplikacije, ali prebacivanje iz jedne u drugu je jednostavno. Treba spomenuti da je okidanje fotografija moguće i preko tipke za pojačavanje, moguće je namjestiti okidanje i glasovnom naredbom, ali pitanje je koliko je to korisno. Optimus G ima ugrađenu “time machine” opciju koja omogućuje okidanje prije nego što ste pritisnuli okidač, što može biti korisno kada želite nešto slikati na brzinu.

Fotoaparat podržava sljedeće mogućnosti:

 • snimanje prednjom ili stražnjom kamerom
 • izbor scena
 • HDR, Panorama i burst mode
 • podešavanje ISO osjetljivosti
 • efekti
 • balans bijele boje
 • samookidač
 • geooznačavanje
 • Biranje zvuka okidača (dostupne su četiri opcije zvuka okidača)
 • autofokus, dodirni fokus i prepoznavanje lica

LG Optimus G proizvodi veoma solidne fotografije, ali nisu toliko dobre da ih možemo nazvati vrhunskima. Boja na fotografijama je realna, kontrast je solidan, ali zamjerku imamo na fotografije slikane u mraku zbog šuma koji je vidljiv na njima. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija snimljenih Optimusom G.

CAM00046 CAM00051 CAM00056 CAM00057 CAM00058 CAM00059 CAM00060

Što se snimanja videa tiče, možete snimati video u QCIF, 480p, 720p i 1080p rezolucijama. Video 1080p rezolucije je vrlo kvalitetan zbog niskog stupnja kompresije. Bitrate se u prosjeku vrti oko 17 mbps, ali će zato jedna minuta videa zauzeti između 140 i 150 MB. Za vrijeme snimanja videozapisa moguće je okinuti fotografije u 1080p kvaliteti.

Baterija i sadržaj pakiranja:

Pakiranje Optiumusa G

Priča o bateriji na Optimusu G jednaka je onoj na svim top modelima. U Optimus G je ugrađena 2100 mAh baterija te ećete dobiti ništa više od jednog dana autonomije pri umjerenom korištenju uređaja. Naravno, autonomija se može smanjiti ili povećati, sve ovisi o tome koliko intenzivno koristite uređaj te koje funkcije i usluge koristite na njemu. LTE na našem testnom primjerku nažalost nije radio, ali sa sigurnošću možemo reći da će vam baterija trajati dosta kraće ukoliko cijelo vrijeme koristite LTE.

Što se pakiranja tiče, tu se LG dosta potrudio, budući da nam je “servirana” stilski dizajnirana kutija, koja nas je ugodno iznenadila. U pakiranju se, osim uređaja, isporučuju odlične in-ear slušalice, USB kabel za prebacivanje podataka s uređaja na računalo i obrnuto (nažalost, nije podržan USB on-the-go pa je cijela stvar nešto kompliciranija), adapter za punjenje te hrpa bespotrebnih korisničkih uputa.

P1050828 P1050830

Zaključak:

P1050815

 

Što reći za kraj? LG Optimus je definitivno odličan Android smartphone koji se specifikacijama i performansama skoro ravnopravno nosi s najvećim igračima, poput Galaxya S4 i HTCa One. S Xperiom Z ga nećemo uspoređivati jer je ona pokretana istim hardverom kao i Optimus G te je jedina razlika to što je Xperia Z vodootporna te ima nešto veći zaslon. Moramo priznati da je Optimus G pametni telefon koji se isplatilo čekati ovih 8 mjeseci, koliko je LG kasnio s isporukom u Hrvatsku. Ukoliko vam treba odličan smartphone te se na Tele 2 mreži, definitivno uzmite Optimus G kao opciju.

Uređaj ustupio: Media-val

3 komentara

3 Comments

 1. Pingback: Procurile fotografije i video koji prikazuje LG G2 - GIGA - GIGA

 2. Pingback: Android 4.4 dostupan za LG Optimus G, i to u Estoniji | GIGA.hr

 3. Pingback: Ovi su Android pametni telefoni obilježili 2013. godinu | GIGA.hr

Odgovori

To Top