Najnovije

Može li HTC One spasiti tvrtku od propasti? [RECENZIJA]

Zbog jake konkurencije (čitaj: Samsunga) HTC već više od dvije godine bilježi stalan pad dobiti te je pitanje vremena kada bi se HTC mogao naći u situaciju u kakvoj je primjerice BlackBerry. Ali, nije ipak sve toliko crno budući da je HTC One upravo ono što bi moglo spasiti HTC od zasad sigurne propasti. Kao što možete vidjeti na TV-u, HTC je agresivno krenuo s marketingom za One, te igraju na Samsungovu taktiku.HTC One se već na prvi pogled razlikuje od prošlogodišnjeg top modela HTC One X. Promjena je puno veća nego kod, primjerice Samsunga, čiji je Galaxy S4 samo nadogradnja prošlogodišnjeg modela. Hoće li sve ove novotarije na HTC-u One biti dovoljne za razbijanje vladavine Applea i Samsunga vidjet ćemo tek kroz nekoliko mjeseci, a zasad brojke tvrde da je HTC prodao oko 5 milijuna One-ova, u odnosu na 10 milijuna Galaxya S4.

Osnovne karakteristike:

 • Dimenzije: 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
 • Masa: 143 grama
 • Zaslon: 4,7”, Super LCD3, 1920 × 1080 (16:9), 469 ppi, Gorilla Glass 2
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 600
 • CPU: 4x Krait 300 na taktu 1,7 GHz
 • GPU: Adreno 320
 • RAM: 2 GB
 • Interna memorija: 32 GB ( korisniku dostupno 25 GB)
 • Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, MHL, USB On-the-go
 • 3G: HSPA+ DC do 42 mbps
 • 4G: LTE do 100 mbps
 • OS: Android 4.2.2 Jelly Bean s HTC Sense 5.0 nadogradnjom sučelja
 • Kamera: 4 MP/1080p
 • Prednja kamera: 2,1 MP/1080p
 • Baterija: 2300 mAh

 

Prednosti:

 • kvaliteta izrade
 • dizajn uređaja
 • najjači dostupni zvučnici na tržištu
 • najjači raspoloživi hardver
 • najbolji zaslon dostupan na smartphone-ima

Nedostaci:

 • pretjerano pregrijavanje uređaja sa stražnje strane
 • izostanak utora za memorijske kartice
 • nemogućnost vađenja baterije
 • čudno zamišljenje kapacitivne tipke
 • loš raspored fizičkih tipki

 

Dizajn i ergonomija:
HTC je, što se tiče dizajna, odavno na tronu. Poznato je da se svaki njihov uređaj ističe od ostalih upravo po dizajnu, te HTC-u One Galaxy S4 nikada neće moći parirati na području dizajna. I prošlogodišnji model, HTC One X bio je odlično dizajniran, ali popularnost Galaxya S3 ga je jednostavno bacila u drugi plan pa je HTC osjećao da mora krenuti ispočetka što se dizajna tiče.HTC One nije narastao u odnosu na prethodnika, barem što se dijagonale zaslona tiče, te time želi pokazati da su i 4,7″ zasloni skroz u redu te da nema potrebe za 5″ zaslonima. Ovim potezom HTC je pokazao da je stvarno drukčiji od drugih te da ne prati trendove, nego se trudi postaviti ih. Čudan, ali odličan potez HTC-a je upravo ugradnja zvučnika s prednje strane uređaja. Time su malo produžili sam uređaj, što podsjeća na Apple koji je samo produžio zaslon na iPhoneu 5.

Za ovaj potez im je trebala velika hrabrost jer im se to vrlo lako moglo obiti u glavu. Poznato je da i neke dobre poteze korisnici ne shvaćaju pa “pljuju” po proizvođačima, ali to se na sreću nije dogodilo HTC-u i njihovim zvučnicima s prednje strane uređaja.

Kao što je i očekivano od HTC-a, unibody kućište uređaja izrađeno je od aluminija, što daje onaj premium osjećaj kada držite uređaj. Upravo taj premium osjećaj je ono što nedostaje kod Galaxya S4 koji je izrađen od plastike. Ipak, nije ni aluminij idealan, budući da gotovo svaki pad uređaja može rezultirati manjim ili većim oštećenjem, što kod plastike nije slučaj.

Osim što se može vrlo lako oštetiti, aluminij je jako klizav. Ako vam se ruke imalo uznoje, može doći do klizanja mobitela iz ruke. Što se ergonomije tiče, tu je Galaxy S4 malo ispred One-a, upravo zbog dimenzija jer je One duži zbog zvučnika. Također, dvije kapacitivne pridonose lošijoj ergonomiji jer su nelogično smještene te će vam se mali milijon puta dogoditi da pritisnete beskorisni HTC logo u sredini umjesto home tipke. HTC je odlučio žrtvovati držanje zbog premium dizajna. Isplati li se, samo procijenite sami.Na donjem bridu uređaja nalazi se microUSB utor za punjenje i prebacivanje podataka, na desnom bridu nalaze se tipke za pojačavanje/smanjivanje zvuka. Na desnom bridu pri vrhu smješten je utor za microSIM karticu koja je već postala standard kod pametnih telefona. Na gornjem bridu nalazi se nezgodno smještena tipka za zaključavanje te standardni 3.5 mm utor za slušalice.

Zaslon:
Super LCD 3 zaslon koji HTC One posjeduje pripada među najbolje zaslone na mobilnim uređajima, uz Samsungov AMOLED i Appleovu Retinu. Poznato je da LCD zasloni općenito imaju nešto svjetliji prikaz, što se naročito uoči na crnoj boji. Kako god, mislim da se izbor između AMOLED-a i LCD-a ipak svodi na vaše mišljenje.Prednost HTC-a One je to što ima 4,7″ zaslon full HD recolucije (1920 x 1080), što mu donosi 469 ppi (piksela po inču). Ipak, razliku između zaslona na One-u i konkurentskim uređajima je gotovo nemoguće primijetiti. Kako god, HTC One, Samsung Galaxy S4 i LG Optimus G (koji nam je upravo stigao na test) te Nexus 4 trenutno imaju najbolje zaslone na tržištu i razlika u doživljaju istih može biti samo stvar vašeg mišljenja.

Operativni sustav i performanse: 

HTC One kod svih stiže sa Androidom 4.1.2, ali naš testni primjerak na sebi je odmah imao 4.2.2, koji je tek nakon nekoliko dana pušten kao nadogradnja. Kad prvi put uključite uređaj, odmah ćete primijetiti redizajnirani Sense s pripadajućim mu BlinkFeed-om. BlinkFeed je zapravo ništa drugo nego feed s vijestima s najpoznatijih svjetskih portala. Nije loše osmišljen, ali nakon par dana ćete ga jednostavno maknuti lijevo te početi s korištenjem normalnih widgeta i prečaca.
Ako zanemarimo BlinkFeed, novi Sense izgleda i radi odlično. HTC se ovoga puta fokusirao na čistoću i jednostavnost, a jedina zamjerka je to što treba ući u postavke da bi promijenili wallpaper. “Ladica” s aplikacijama je također doživjela neke preinake i sada se na njenom vrhu nalazi isti onakav sat kao na BlinkFeedu, mini izbornik za modificiranje “ladice” s aplikacijama te prečac za ulazak u Play trgovinu. Ikonice na docku ostaju vidljive čak i kada je izbornik s aplikacijama aktivan, što znači da i njega možete koristiti kao svojevrstan početni zaslon. Primjerice, ako neku aplikaciju pokrenete iz izbornika i nakon toga pritisnete home tipku, sustav vas vraća na izbornik, a ne na početni zaslon.I zaključani zaslon je pretrpio neke promjene, sada su na njemu prisutne i ikone iz docka, te simbol lokota koji otključava zaslon kada ga povučete prema gore. Opet se pojavljuje sat sa BlinkFeed-a. HTC nije ubacio lockscreen widgete kao na Nexusima ili Galaxyu S4. Drže se svoje jednostavnosti, slično kao i Apple.

Performanse smo testirali pomoću sintetičkih testova AnTuTu benchmark i 3D Mark. HTC One je odličan uređaj, i hardverski i softverski, i zato daje odlične rezultate u sintetičkim testovima, kao što možete vidjeti na slikama iznad. Razlika se pri direktnoj usporedbi ne vidi, ali Galaxy S4 ipak ima malo bolje rezultate u sintetičkim testovima nego HTC One, ali to će smetati samo okorjelim statističarima.Treba napomenuti da se uređaj stvarno pretjerano grije upravo zbog aluminija. Igrajući Real Racing 3, Temple run 2 te ostale zahtjevnije igre uređaj se ugrijao za svega nekoliko minuta. To je jedna od najvećih zamjerki ovom uređaju.

Predinstalirane aplikacije:

HTC je One nadogradio Sense sučeljem, pa tako i raznim svojim, možemo reći nepotrebnim aplikacijama, budući da takve aplikacije otvorite jednom u životu i zaboravite.Što se onih korisnih aplikacija tiče, važno je spomenuti Music app koji malo sliči najnovijoj verziji Googleove aplikacije Music. Sama aplikacija radi dobro te nemam nekih zamjerki aplikaciji.

Galerija je posebno zanimljiva jer ima sličnu animaciju kao na BlinkFeedu, te možete razvrstavati vaše fotografije po različitim kategorijama. Kako god, galerija radi izvrsno i na nju nemamo posebnih zamjerki.

HTC One dolazi sa dva predinstalirana web preglednika, defaultnim Android preglednikom i Googleovim Chrome-om, koji je prema našem mišljenju bolji od standardnog Android preglednika, iako je u njemu podržan Flash. Budući da je Chrome bolje optimiziran za rad s Androidom, on odnosi pobjedu.

Treba spomenuti i “Car” aplikaciju, koja me ugodno iznenadila budući da je odlična za korištenje  pri vožnji. Naime, radi se o aplikaciji s pojednostavljenim sučeljem preko kojeg pristupate najosnovnijim funkcijama uređaja.

Veliku zamjerku imamo na često korištenu aplikaciju Postavke, jer ju je HTC nepotrebno zakomplicirao svojim rasporedom koji je drugačiji nego na ostalim Android telefonima. Ipak, kroz nekoliko dana se naviknete na takav raspored.I multitasking su napravili totalno drugačije od ostalih Android proizvođača. Standardni Android telefoni uglavnom imaju multitasking sučelje u kojem su otvorene aplikacije poredane jedna ispod druge, ali kod HTC-a to nije slučaj, kao što možete vidjeti na slici iznad. HTC se odlučio da će odjednom prikazivati maksimalno devet otvorenih aplikacija poredanih u tri reda. Naravno, ne tvrdim da je to loše, nego samo da je drugačije, pa će vam trebati neko vrijeme da se naviknete.

Multitasking aktivirate dvoklikom na home tipku, što i nije baš najpraktičnije, budući da vam se ponekad može dogoditi da presporo kliknete pa umjesto da uđete u multitasking uređaj vas vrati na početni zaslon. Sve je to nepotrebno komplicirano, budući da je HTC jednostavno mogao ubaciti tri tipke kao i sve, ali ipak nisu, jer moraju biti drukčiji.

Treba pohvaliti mogućnost da kad kupite HTC One nećete se trebati brinuti oko prijenosa podataka sa svog starog telefona, bez obzira na kojem je sustavu temeljen, budući da je HTC u svoj One ugradio softver preko kojeg možete prebaciti podatke sa bilo kojeg telefona (čak i iPhonea) na svoj HTC One. Svaka pohvala HTC-u za ovaj potez, to je sve što možemo reći.

Kamera:

Kamera je segment koji HTC-ovci najviše spominju kada prezentiraju HTC One jer je ona marketinški prikazana kao najbolja na tržištu. Za razliku od Samsunga i sličnih, HTC One se ne razbacuje megapikselima, već pokušava progurati novi koncept manje količine piksela uz povećanje njihovih fizičkih dimenzija u senzoru. Je li im to pošlo za rukom vidjet ćemo kroz par mjeseci kad se pojave detaljniji prodajni rezultati.Kamera ima dva glavna načina rada, normalni i Zoe. U normalnom načinu će snimati na uobičajeni način sa standardnim postavkama, dok je Zoe nekakva vrsta “burst moda”, koji snima nekoliko fotografija u tri sekunde te zvuk u pozadini i sve to vam prikazuje kao kratki videozapis. Zgodno, ali mislim da će svi kupci na to zaboraviti za nekoliko dana.

Sučelje kamere je jednostavno kao i izbornik s postavkama. Sve se opcije nalaze u jednom stupcu što trebamo pohvaliti, ali je vizualno moglo biti bolje riješeno i logičnije posloženo zbog lakšeg nalaženja željenih opcija koje želimo koristiti.

Kamera ima autofokus, podešavanje scena (normalna, noćna, HDR ili panorama), podešavanje ISO osjetljivosti, balans bijele boje, kontinuirano snimanje i samookidač.

Kod snimanja videa moguće je koristiti HDR full HD mod, snimanje do 60 sličica u sekundi (u 720p rezoluciji) i kontinuirani autofokus kojeg možete i fiksirati. Kod snimanja videa najveća prednost je optička stabilizacija koja će popraviti kvalitetu vašeg videozapisa. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija snimljenih HTC One-om:

Baterija:
HTC One dolazi sa 2300 mAh baterijom koja vas ničim neće impresionirati. Slično kao i na drugim high end pametnim telefonima, baterija će izdržati jedan dan uz umjereno/intenzivno korištenje uređaja, ovisno o tome koje usluge koristite, a koje ne. Očekivano, LTE najviše troši bateriju na ovom uređaju, pa ako kao ja imate svega dvije-tri crtice signala preporučam da ga isključite jer nećete previše profitirati koristeći LTE. Na kraju dana baterija bi obično bila na desetak posto, što je rezultat sličan kao i na Xperiji Z.Zaključak:

Što reći za kraj? HTC One je definitivno jedan od najboljih uređaja na tržištu, ako ne i najbolji. Ne možemo vam reći da je bolji od Galaxya S4 ili Xperie Z jer je to čisto stvar vašeg izbora, budući da su sva tri uređaja performansama slični.Ukoliko vam je bitna kamera, tu je HTC marketingom učinio odličan posao, iako kamera u stvarnosti lošija od konkurencije što se kvalitete fotografija na dnevnom svjetlu tiče. Na zvučnike nemamo ništa posebno za reći, tu je One kralj te mu konkurencija nije ni blizu. Ipak, zvučnici nisu toliko bitni poslovnim korisnicima pa je pitanje koliko će ovaj uređaj biti produktivan za posao.

Nekima je koncept BlinkFeeda odličan, dok drugi govore sve najgore o njemu, ali većina ljudi će taj BlinkFeed nakon 2-3 dana korištenja uređaja maknuti na stranu te koristiti onaj klasični Sense.

Recenzija by S.B.
Uređaj ustupili: Premisa

Click to comment

Odgovori

To Top