Najnovije

Samsung Galaxy S3 Mini: Maxi mogućnosti u mini paketu [RECENZIJA]

Kad je prošle godine predstavljen Samsung Galaxy S III sa zaslonom veličine 4,8“, dalo se naslutiti da će dobiti „mini“ verziju, mini po dimenzijama, ali ne toliko po performansama i mogućnostima.

Od čega je „sazdan“ Galaxy S III Mini?

 • Dimenzije: 121,6 x 63 x 9,9 mm, 111,5 g
 • Zaslon: 4“ (10,16 cm), 480 x 800 piksela, ~233 ppi, kapacitivni Super AMOLED, 16 milijuna boja
 • Memorija: 8/16 GB, proširivo microSD karticom do 32 GB; 1 GB RAM
 • Prijenos podataka: GPRS, EDGE, HSDPA (14,4 Mbps), HSUPA (5,76 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n,    DLNA,Wi-Fi Direct,  Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0 s A2DP, microUSB v2.0, NFC (ovisi o tržištu)
 • Kamera: 5 MP (2592 х 1944 piksela), autofokus, LED bljeskalica, video 720p@30fps
 • OS: Android Jelly Bean (4.1.1)
 • Chipset: NovaThor U8420, dvojezgreni 1 GHz Cortex-A9 CPU i Mali-400 GPU
 • Baterija: Li-Ion 1500 mAh


Opis uređaja

Što se tiče dizajna, Galaxy S III Mini prati trenutnu filozofiju Galaxy smartfona s kojom nas je Samsung upoznao na prezentaciji aktualnog top modela, Galaxy S III. Ako govorimo o zaslonu, jednak je onom na Galaxyju S, a po perfomansama je blizu (a opet ne toliko blizu) Galaxyju S II.

S prednje strane se nalazi 4“ zaslon, zvučnik, senzor blizine, fizička home i dvije kapacitivne tipke za navigaciju, menu i back. S desne strane je power/lock tipka, a s lijeve tipke za glasnoću. Na vrhu je 3,5 mm priključak za slušalice i na dnu mikrofon i microUSB ulaz. Na poleđini je 5 MP kamera, LED bljeskalica i zvučnik. Kućište je izrađeno od vrlo kvalitetnih materijala, kombinacije polikarbonske plastike, aluminija i Gorilla Glassa kao zaštite za zaslon. Uređaj je ergonomski odličan te djeluje vrlo kvalitetno i robusno, a opet elegantno. Mi smo na testiranje dobili izvedbu u bijeloj boji, a dostupan je i u plavoj, titan sivoj, jantarno smeđoj, granat crvenoj i oniks crnoj varijanti. Činjenica je da ovdje govorimo o uređaju koji ne spada u visoku klasu, pa se radi o vjerojatno najskupljim materijalima u srednjoj klasi.

Ispod poklopca su smješteni utori za miniSIM i microSD karticu te bateriju kapaciteta 1.500 mAh.

Operativni sustav

Kako je S III Mini na tržištu od listupada 2012. godine, Jelly Bean je jednostavno morao biti sastavni dio od samog početk i dolazi u verziji 4.1.1. Kao što je slučaj i sa S III i Note II, laucher je najnoviji TouchWiz naziva Nature UX. U odnosu na „standardni“ kakav imamo prilike vidjeti na Nexusu, ovaj je ugodniji oku, a s eventualnom nadogradnjom sustava na verziju 4.2 će biti u još većoj prednosti. „Standardno“ otključavanje zaslona klizanjem prstom u bilo kojem smjeru, a „trag“ je (po izboru) popraćen mreškanjem vode i zvučnim efektom. Osim tog načina, može se otključavati pokretima, prepoznavanjem lica, znakom, PIN-om i šifrom. Sâm zaslon zaključavanja je vrlo prilagodljiv te može sadržavati popriličan broj informacija i prečaca. O odnosu na Galaxy S III kod kojeg na dnu zaslona možete odabrati do četiri prečaca za aplikacije, ovdje je zbog manje dijagonale maksimalni broj tri. 

Osim prečaca, na izbor imate digitalni sat (jednostruki ili dvostruki),  traku s informacijama (vijesti, dionice, Facebook) i vremensku prognozu.  Spuštanje notification bara je moguće i dok je uređaj zaključan i sadrži sve osnovne prečace za upravljanje uređajem (Wi-Fi, GPS, zvuk/vibracija/bešumno, rotacija zaslona, Bluetooth, mobilni podaci, način blokiranja određenih obavijesti, štednja baterija i sinkronizacija s računima), i direktan za postavke i razinu osvjetljenja. 

Dugim pritiskom na power tipku dobivate izbornik u kojem su ponuđene opcije isključivanja uređaja, kontrola nad podatkovnom vezom i profilom  bez mreže, ponovnim pokretanjem i 3 načina dojave obavijesti koja se već nalaze u notification baru. Kao što je slučaj na ICS-u i JB-u, uređaj dolazi s dovoljnim brojem aplikacija i widgeta , a pristupa im se dodirom na ikonu „aplikacije“ u donjem desnom uglu ili prečacima na nekom od maksimalno sedam početnih zaslona. Ukoliko volite žive pozadine, na izboru ih imate 8, naravno, uz mogućnost instaliranja drugih s Trgovine Play. Kako govorimo o uređaju kojim je moguće upravljati pokretima, vrijedi spomenuti da prislanjanjem uređaja na uho dok ste u porukama ili imeniku automatski započinjete glasovni poziv prema kontaktu koji se trenutačno pojavljuje za zaslonu,  okretenjem uređaja stišavate zvuk itd. Dobra novost je S Voice, svojevrsna alternativa Appleovoj Siri. Dok god imate „pametna“ pitanja, neće vas razočarati, ali ako tražite da vam ispriča vic, dobit ćete jedan, i to ne previše dobar. Također odlično odrađuje naredbe poput postavke budilice, pokretanja glazbe (dovoljno je izgovoriti ime izvođača ili pjesme) itd. Poželjno je znanje stranog jezika jer hrvatski nije podržan.

Zaslon

SuperAMOLED zaslon dijagonale 4“ i gustoće 233 ppi nije nikakva novost, no zbog živih boja i nenadmašnog kontrasta i kutova gledanja je još uvijek u prednosti pred mnogima. 

Kao glavnu manu treba naglasiti PenTile matricu kod koje su pikseli malo izraženiji u odnosu na Galaxy S III koji ipak ima zaslon gustoće 306 ppi. Nažalost, uređaj nema ugrađen senzor pozadinskog osvjetljenja, pa ćete morati ručno odrediti osvjetljenje ekrana. Budući da se ipak radi o SuperAMOLED-u, to i nije toliki problem.

Internet

Na raspolaganju je Chrome i „Internet“ preglednik, a isproban je i Firefox. Sva tri preglednika rade brzo i vrlo glatko.
Multimedija i zabava

U pogledu zabave, kombinacija dvojezgrenog procesora takta 1 GHz i Mali-400 GPU-a omogućava granje svih najnovijih 3D igara, uz možda nešto manji framerate, no sasvim zadovoljavajući. 

Glazbu ćete slušati koristeći Music Player, a zahvaljujući SoundAlive tehnologiji, zvuk se može prilagođavati ručno ili odabirom ponuđenih postavki. S podrškom za DivX, bez problema reproducira i HD video zapise, ali maksimalno u 720p rezoluciji. Mnogima će biti zanimljivo korištenje pop-up videa s mogućnošću promjene veličine „štipanjem“. Dobra stvar je što gledanje videa na ovaj način nije opterećenje za sustav.

Kamera

Kameri je moguće pristupiti iz zaslona za zaključavanje pritiskom na zaslon i rotiranjem uređaja iz okomitog u vodoravni položaj ili direktno iz izbornika. Rezolucija od 5 megapiksela je za ovakav uređaj minimum, ali budući da „stariji brat“ raspolaže s 8 MP, logično je da se ista kamera nije mogla naći i u ovom uređaju. Postavke možete odrediti sami ili to prepustiti automatskom načinu. Video snima u rezoluciji 720p i snimanje je moguće pauzirati ili zaustaviti, a zgodna je funkcija istovremenog snimanja videa i fotografija (u rezoluciji u kojoj se snima video) . Tipkama za glasnoću se kontrolira zoom, a fokusiranje je automatsko ili ručno, dok je okidač samo na ekranu. Oni koji koriste prednju kameru neće ostati zakinuti, ali rezolucija je „tek“ VGA.
Galerija

Galerija nije po ničemu naprednija od konkurencije, jedina zamjerka je što nema animirane thumbnailove, ali dobro radi i mnogi neće tražiti alternativu.

Baterija

Trajanje baterije kapaciteta 1500 mAh je zadovoljavajuće, od jednog dana (stalno povezan na 3G/Wi-Fi, uključene sinkronizacije, desetak poruka i poziva, sat vremena igranja i slušanja glazbe) do dva dana (stalno povezan na 3G/Wi-Fi, uključene sinkronizacije, bez multimedije).

Zaključak

Kad se sve zbroji i oduzme, dolazimo do:

Prednosti:

 • SuperAMOLED zaslon
 • Brz chipset
 • Kamera
 • Upravljanje uređajem pokretima
 • Pop-up video
 • S Voice


Nedostaci:

 • PenTile matrica
 • Nemogućnost snimanja i reprodukcije 1080p videa
 • Nedostatak senzora za pozadinsko osvjetljenje


Samsung Galaxy S III Mini je, kao što smo prije zaključili, po izgledu kao stariji brat Galaxy S III, po performansama blizu Galaxyja S II i po zaslonu kao Galaxy S, ali je jedinstven uređaj kod kojeg su dostupne gotovo sve značajke za koje biste trebali dati značajno više novaca. Nije da je cijena ovog uređaja niska, ali teško ćete u klasi naći puno bolji od njega. Netko će se radije odlučiti za „punokrvni“ Galaxy S II, ali imajte na umu da je za njega  Jelly Bean vrlo vjerojatno zadnja nadogradnja, a za Galaxy S III Mini je to tek početak.

Recenziju napisao: K.B.
Uređaj ustupili: Grayling

Click to comment

Odgovori

To Top