Najnovije

HTC 8S je maleni ljepotan kojeg vrijedi imati [RECENZIJA]

Nakon HTCovog 8X-a, koji spada u sam vrh ponude WP8 uređaja, na test nam je stigao i njegov mlađi brat "pristupačne" cijene, HTC 8S. 8X i 8S su potpuna suprotnost. 8X namijenjen je ozbiljnijim korisnicima, a 8S je svojim veselim bojama namijenjen mlađem uzrastu. 

Sve prednosti i mane ovog uređaja možete pročitati u nastavku, a ako već niste, pročitajte i recenziju HTC-a 8X za bolju usporedbu.

Osnovne karakteristike:

Specifikacije uređaja su sljedeće:

 • 4″ zaslon rezolucije 800×480 piksela
 • dvojezgreni Snapdragon S4 1 GHz procesor
 • Adreno 305 GPU
 • 512 MB radne memorije
 • 4 GB interne memorije + podrška za microSD kartice
 • 5 MP kamera

Prednosti:

 • cijena
 • izrada i boje kućišta
 • utor za microSD karticu
 • baterija 

Mane:

 • nemogućnost vađenja baterije
 • mali nedostaci u OS-u

Dizajn i ergonomija:

HTC 8S dolazi u različitim bojama, a naš je bio sivo-žuti, što nam se čini kao najbolja kombinacija. Osim sivo-žute, možete izabrati i crveno-narančaste, crno-plave i crno-bijele kombinacije. Za razliku od starijeg brata 8X-a i cijele One serije, 8S sa svojim kombinacijama boje djeluje "zaigranije" i osvježavajuće na tržištu.

8S nastavlja s unibody tradicijom koju je HTC nametnuo odavno. To znači da je na uređaju pomičan samo dio za utor za mSIM i microSD kartice. Slično rješenje poznato je od modela Legend i One V. Zbog toga ne možemo promijeniti bateriju, ali uređaj zato daje osjećaj čvrstoće i nema škripanja plastike. 

Na prednjoj strani nalazi se 4" zaslon, žutim obrubom istaknuti zvučnik za pozive te tri standardne kapacitivne Windows Phone tipke. Na desnoj strani nalaze se tipke za pojačavanje/smanjivanje glasnoće, te tipka za kameru, što je pohvalno, jer danas rijetki imaju fiziku tipku za kameru. Na dnu uređaja nalazi se microUSB utor i mikrofon. Stražnja strana je siva, no primijetiti će te kameru sa žutim obrubom. Uz kameru se nalazi i solidna bljeskalica. Na dnu sivog dijela stražnje strane nalazi se zvučnik te Beats Audio logo. Sredinom stražnje strane dominira "urezani" HTC logo. 

Uređaj je pravokutnog oblika te nije zaobljen kao cijela One serija. Uređaj je nešto deblji od prosjeka, no vrlo je lagan te lijepo leži u ruci. Uglavnom, nije ga problem koristiti jednom rukom. 

Zaslon i tipkovnica:

HTC 8S ima 4" zaslon rezolucije 800×480 piksela sa 16 milijuna boja zaštićen Gorila Glass-om. Gustoća piksela je prosjećna, te iznosi cca 233 ppi. Kontrasti su dobri, kao i kutovi vidljivosti i prikaz slike za dana. Odaziv ekrana je solidan.

Ispod ekrana nalaze se tri Windows Phone tipke: home, back i search. One su dobro dimenzionirane i imaju dobar odaziv i osvjetljenje. Pritiskom na "search" tipku otvara se Bing aplikacija kojom možete pretraživati internet i skenirati QR kodove. Pretraživati možete i glasnovno, ali samo na stranim jezicima, hrvatski nažalost nije podržan. 

QWERTY tipkovnica prisutna je u vodoravnom i okomitom položaju. Za iOS i Android korisnike ova tipkovnica će u početku biti čudna, te će vam trebati dosta vremena za prilagodbu, jer meni osobno tjedan dana nije bilo dovoljno za prilagodbu. Sve u svemu, tipkovnica nije loša, ali izostala je vibracija prilikom pritiska. Postoji alternativa reprodukcije zvuka prilikom pritiska, ali to vam vrlo brzo dosadi. Pohvalno je što su standardno prisutni emotikoni. 


Operativni sustav, brzina rada, sučelje: 

HTC 8S dolazi sa Windows Phone 8 operativnim sustavom iz Microsofta. Modern UI sučelje (u nastavku teksta Metro, jer to je stari naziv na koji su svi navikli) je lijepo zamišljeno, ali zahtijeva dodatan trud i doradu te ima potencijal. WP8 se od prethodnika ne razlikuje izvana, jer je koncept sučelja ostao isti, samo od sada možete birati veličinu "tileova", što je do sada bilo onemogućeno, tj. postojale su samo dvije standardne veličine. 

Swipe-ate li se prema desno, pronaći će te listu svih aplikacija instaliranih na uređaju. Ako želite više aplikacija, definitivno će vam trebati microSD kartica da puno memorije, jer od 4 GB interne memorije 1,4 GB je zauzeo sam operativni sistem. U WP8 je dostupna nova opcija nazvana "Dječji kutak", u kojoj svojoj djeci možete ubaciti razne igre bez straha da će vam pokvariti postavke na uređaju, slučajno poslati mail ili izbrisati nešto važno. Kad ga aktivirate, njemu pristupate swipe-anjem prema desno kad je uređaj zaključan. 

Što se tiče lockscreena, on je ostao ne promijenjen od početka. Ono što je pohvalno kod HTCa je mogućnost prikaza vremenske prognoze na lockscreenu. Još treba napomenuti da možete odabrati koje aplikacije će vam pokazivati obavijesti na lockscreenu, a koje ne. 

Sam Windows Phone operativni sustav radi jako brzo i fluidno, te mu je to jedna od glavnih prednosti. On radi fluidno bez obzira na ugrađeni mu hardver, što na Androidu nije slučaj, jer većina još nije nadograđena na Jelly Bean te ima problema. 1 GHz dvojezgreni procesor je sve zadaće izvršio bez problema. Početnicima sa Windows Phone-om će se svidjeti i izbornik na hrvatskom, koji ima par čudnih prijevoda, ali zanemarimo to. Boot-up mobitela traje oko jedne minute, sa upisom PIN-a i postavljanjem uređaja prvi put. 

Integrirane aplikacije:

Koncept WP8 aplikacija je ostao isti. Za dolazak do nekih opcija, trebate jednostavno swipe-ati lijevo ili desno. Gotovo sve aplikacije rade na tom principu. Iznad možete vidjeti izgled Games i Music + Video aplikacije koje su vrlo slične. 

Kao i na svim mobitelima, HTC 8S ima integriran kalendar, kalkulator i ostale sitnice. Kalendar na WP8 OS-u je općenito odličan, prvotno zbog odlične sinkronizacije događaja sa Facebooka i mailbox-a. Aplikaija za pozive je vrlo lijepo konceptirana, ali mi je trebalo par dana da se naviknem. 

Osim gore navedenih aplikacija, tu su još i Office te odlični HTC Hub u kojem možete provjeriti vremensku prognozu, stanje na burzi i neke novosti iz svijeta. Iako mi se svidio taj HTC Hub, moram reći da je onaj na Androidu daleko bolji od ovoga, ali i brži. 

Što se Office-a tiče, moguće je kreirati Word, Excel i Powerpoint fileove te editirati i pregledavati već postojeće, što ovoj platformi daje veliku prednost na tržištu poslovnih korisnika. 

Microsoft nam je pripremio i OneNote aplikaciju za bilješke, za koju nemamo pogovora i možemo reći da je odlična. Naravno, trebamo spomenuti i aplikaciju "Trgovina", izvor svih aplikacija za WP8 uređaje. 

Za kraj posebno želim istaknuti dvije stvari. Želim pohvaliti aplikaciju za poruke, koja osim standardnih SMS-ova nudi i komunikaciju sa vašim FB prijateljima, što mi je doista olakšalo korištenje. Da nema te aplikacije za poruke, korištenje Facebooka na ovom uređaju bilo bi skoro pa nemoguće, jer je Facebook aplikacija za WP GROZNA. Jedan od razloga je to što Facebook nije radio na razvoju ove aplikacije, već Microsoft.

Na uređaju dolaze predinstalirane Bing mape, koje su zapravo Nokia mape. Budući da se sa uređajem nismo puno kretali, ne možemo sa sigurnošću reći koliko su dobre mape, ali prema mišljenju drugih internetskih portala, jesu.

Trebam se dotaknuti i web preglednika, "slavnog" Internet Explorera, koji je na PC-u jedan od najlošijih programa ikad napravljenih. Na je smartphoneu stvar slična. Browser nije toliko loš, ali pristup dodatnim opcijama je otežan. Najveća je zamjerka prebacivanju između tabova, za koje trebate spustiti tipkovnicu, kliknuti sa strane, ući u opciju kartice i odabrati karticu. MS definitivno treba poraditi na ovome. 

Multimedia:

Prvo ćemo se dotaknuti kamera aplikacije. Uređaj dolazi sa 5 MP kamerom i solidnom bljeskalicom, što rezultira prosječnom kvalitetom fotografija (u nastavku pogledajte i par slika napravljenih ovim uređajem. Kamera snima 720p video, što za današnje vrijeme nije revolucionarno. Uređaj nema prednju kameru, što nas je pomalo razočaralo. Preglednik fotografija ne razlikuje se od onoga na WP7, a posjeduje i live tile, koji vam prikazuje vaše fotografije na home screenu.
Kamera se pokreće u manje od 2 sekunde. Sučelje fotoaparata je jednostavno, a nudi mogućnost mijenjanja postavki bljeskalice, efekata, rezolucije, balans bijele boje, ekspozicije, kontrasta, oštrine, ISO osjetljivosti te prepoznavanja lica. 
U postavkama video kamere možete uključiti/isključiti LED bljeskalicu, promjeniti efekt ili rezoluciju snimanja. U nastavku pogledajte par fotografija slikanih ovim uređajem: 
Kao što možete vidjeti, fotografije su solidne, proporcionalne cijeni i kvaliteti uređaja. 

Autonomija baterije:
U HTC 8S je ugrađena baterija od 1700 mAh, što je neznatno manje nego u 8X-u (1800 mAh). HTC iz nekog razloga nije naveo trajanje baterije, ali to ćemo im ovoga puta oprostiti. Prilikom testiranja, uz stalnu WiFi/3G/H+ vezu, poneki poziv, malo surfanja i igranja igara, baterija nam je izdržala jedan dan, što je solidan rezultat. Ako isključite WiFi i mobilni internet baterija može potrajati i 48 sati s jednim punjenjem.

Zaključak:

HTC 8S definitivno nije običan uređaj, ima svojim prednosti, ali i mana. Njegova cijena u slobodnoj prodaji iznosi 2600 kn s PDV-om, što je za ovako dobar uređaj proporcionalna cijena. Uređaj ima "cool faktor" kojem pridonose različite kombinacije boja u kojima dolazi. On nudi slične opcije kao i stariji brat, ali uz malo slabije performanse. Ako vam ne treba super "nabrijan" uređaj, a želite isprobati Windows Phone 8, HTC 8S je idealan za vas. 

Uređaj na testiranje ustupila agencija Premisa.
Recenzija by S.B.

Click to comment

Odgovori

To Top